Géén studie naar moord op Russische journaliste

De militaire rechtbank die is belast met het nieuwe proces rond de moord op de Russische journalist Anna Politkovskaja, weigert verder onderzoek.

Van onze correspondent Arnout Brouwers

De familie en aanhang van Politkovskaja hadden op een nieuw onderzoek aangedrongen, omdat ze geen heil zien in een herhaling van het eerste proces, waarbij de drie in februari door een jury werden vrijgesproken. Het Russische hooggerechtshof gaf in juni opdracht tot een nieuw proces.

Volgens de familie is echter het aanvankelijke onderzoek gefrustreerd en moet eerst verder onderzoek worden gedaan naar de mogelijke opdrachtgever voor de moord.

‘Een tweede proces beginnen met hetzelfde bewijsmateriaal is simpelweg onacceptabel’, zei Dmitri Moeratov voorafgaand aan het besluit van de rechter. Moeratov is de hoofdredacteur van Novaja Gazeta, de kritische onderzoekskrant waar Politkovskaja voor werkte tot ze in oktober 2006 voor haar Moskouse appartement werd doodgeschoten.

Tot veler verrassing hadden deze week niet alleen de advocaten van de verdachten, maar ook het Russische Openbaar Ministerie zich bij de wens van de familie aangesloten. De Russische aanklager wilde, ‘hoewel er niets mis was met het oorspronkelijke onderzoek’, een nieuw proces tegen de drie verdachte helpers samenvoegen met de zaak tegen de man die ervan wordt beschuldigd de trekker te hebben overgehaald. Dat is Roestam Machmoedov, een Tsjetsjeen die al meer dan een jaar spoorloos verdwenen is en waarschijnlijk buiten Rusland verblijft.

‘We zullen tegen dit heel vreemde besluit van de rechter in beroep gaan’, zei Ilja Politkovskaja vrijdag. ‘Iedereen steunde het verzoek om verder onderzoek.’Dat onderzoek, dat sinds het begin van het eerste proces een jaar heeft stilgelegen, heeft nooit een verdachte opdrachtgever opgeleverd.

In 2006 noemde de Russische president Poetin de aanslag ‘een walgelijke, wrede moord die niet ongestraft kan blijven’.

Op 11 september wordt begonnen met de selectie van een jury voor het nieuwe proces. Een advocate van Politkovskaja riep gisteren op om ‘speciale maatregelen’ te nemen om de nieuwe jury te beschermen. Ze verwacht druk op de juryleden, ‘al is het moeilijk om te zeggen waar die druk vandaan komt’.

(EPA) Beeld
(EPA)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden