Geen stropdasdragers en ontgroening

Gemma Venhuizen (18) studeert sinds kort Aardwetenschappen. 'Nu ben ik officieel JOJO.'..

Gemma Venhuizen

Ik heb iets gemeen met onze minister-president. Niet zijn politieke voorkeur, zijn standpunt over abortus of zijn kapper, maar zijn studentenvereniging.

Jan Peter Balkenende werd in 1974 lid van een dispuut van studentenvereniging Liber. Zijn dispuut sloot zich later aan bij het corps. De rest van Liber is nu een linkse vereniging, zonder stropdasdragers en ontgroening.

Bij Aardwetenschappen werd me afgeraden om bij een studentenvereniging te gaan. 'De studie is zwaar en je hebt nauwelijks vrije tijd!', waarschuwde een hoogleraar in de eerste week. En een derdejaars zei verbaasd: 'Studentenvereniging? Ach joh, de studievereniging is al gezellig genoeg.'

Onze studievereniging is inderdaad gezellig, maar heeft een nadeel: er lopen alleen aardwetenschappers rond. Om te voorkomen dat ik straks over niets anders dan fossielen en gesteenten kan praten, ging ik op onderzoek.

Sommige mensen gaan bij een vereniging om de juiste contacten voor later op te doen. In een interview met Liber vertelde Balkenende dat actief zijn binnen een studentenvereniging een voordeel is bij het zoeken naar een baan. Als ik geen succesvol geoloog word, kan ik altijd nog solliciteren naar een baan als premier.

Liber is gewoon gezellig. Daarom ben ik sinds twee weken Libertijn. Ik koos voor Liber omdat ik me thuisvoelde tussen de vrolijke, beetje maffe mensen. Er zijn spelletjesavonden waarop je kunt sjoelen en twisteren en er is een jaarlijkse playbackshow. Op de 41ste verjaardag van Liber zijn we gaan koekhappen en hebben we taartjes versierd. Bij de inauguratie, de dag dat ik officieel lid werd, moest ik armpjedrukken. Zowel winnaars als verliezers mochten lid worden. Nu ben ik officieel JOJO (Jij Op Jezelf Oppassen) en ouderejaars Janneke is mijn BOJO (Beetje Op Jojo Oppassen).

Zelfs de commissies binnen Liber zijn origineel. Zo is er de 'Ontdek-je-plekje-commissie'. Tweemaal per jaar gooit een commissielid geblinddoekt een dartpijl op de kaart van Nederland. Vervolgens gaat de hele commissie naar de plek die door het pijltje is bepaald en verkent daar de uitgaansgelegenheden. Binnenkort ga ik op stap met de Media-GeilheidsCommissie. We bezoeken een televisieopname en dienen als klapvee. Alles met het doel zo vaak mogelijk op tv te komen. Dat wint JP bij voorbaat. En hoewel ik al weken sportieve voornemens koester, is het er nog niet van gekomen om te gaan squashen met de LiberSkwosjcommissie.

Mijn moeder roept me voor het achtuurjournaal. Balkenende is in beeld. Zou hij goed kunnen koekhappen?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden