Geen straf geëist tegen arts voor doden zwaar zieke baby

Strafprocessen zijn niet geschikt om de problemen rond het actief beëindigen van het leven van ernstig zieke, pasgeboren baby's op te lossen....

ANP

GRONINGEN

In Amsterdam loopt bij het gerechtshof een soortgelijke zaak tegen de gynaecoloog Prins uit Alkmaar. Evenals de officier bij de rechtbank in Amsterdam vroeg Drenth een arts niet voor moord te veroordelen, maar op grond van overmacht buiten vervolging te stellen: 'Zijn keuze voor de dood was moreel gerechtvaardigd.'

In opdracht van minister Sorgdrager van Justitie stond voor de rechtbank in Groningen de 48-jarige huisarts G. Kadijk uit Holwierde terecht. In april 1994 gaf hij, op verzoek van de ouders, hun drie weken oude baby een dodelijke injectie. Het meisje leed aan een chromosomen-afwijking en had veel pijn. Opereren was mogelijk, maar dat wilden de ouders niet vanwege de risico's, de pijn en ellende.

Bovendien zou het kind toch sterven. De ouders wilden het kind dan liever thuis laten doodgaan. Extra zware pijnstillers als morfine, die onherroepelijk tot de dood zouden leiden, werden ook afgewezen.

Huisarts Kadijk stond achter de beslissing van de ouders. Maar omdat het niet een gewoon euthanasieverzoek van een meerderjarige betrof, nam hij tevoren contact op met het Openbaar Ministerie. Hij kreeg weliswaar geen expliciete toestemming, maar hem werden wel de richtlijnen voor euthanasie toegestuurd.

'Daarmee kon hij erop vertrouwen ook strafrechtelijk juist te hebben gehandeld', aldus de advocaat. Voor Kadijk kwam de opdracht van de minister dan ook als een donderslag bij heldere hemel.

Voor officier van justitie mr R. Drenth zat er niets anders op dan Kadijk te dagvaarden. Hij beschuldigt Kadijk van moord. Van euthanasie is in zijn ogen geen sprake, omdat deze regeling uitsluitend geldt voor het 'doden op eigen verzoek' van een patiënt.

Desondanks eiste hij geen straf. 'De arts is straffeloos op grond van zijn persoonlijk conflict tussen de plicht het leven te behouden en het lijden te verlichten', aldus Drenth.

Uiterst ongebruikelijk was zijn verzoek om het OM en daarmee zichzelf door de rechtbank niet-ontvankelijk te laten verklaren. Met de meldingsplicht voor artsen in gevallen van euthanasie worden artsen, volgens Drenth, gedwongen mee te werken aan hun eigen veroordeling. Dat is nationaal en internationaal verboden.

De ouders van het dode meisje volgden de zitting maandag. Ze staan nog steeds achter hun beslissing.

De rechtbank doet op 13 november uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden