Geen steun voor verlengen beveiliging Hirsi Ali

Een verzoek van GroenLinks om de Nederlandse bekostiging van de beveiliging van Ayaan Hirsi Ali in de Verenigde Staten opnieuw te verlengen, kan hoogstwaarschijnlijk niet rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer...

De coalitiepartijen CDA en ChristenUnie keren zich tegen een motie die fractievoorzitter Femke Halsema van GroenLinks hierover heeft ingediend. Ook de PvdA neigt daar volgens Kamerlid Jeroen Dijsselbloem naar. GroenLinks krijgt in elk geval wel steun van SP en D66. De VVD twijfelt nog. VVD-Kamerlid Laetitia Griffith wil de kwestie eerst met haar fractie bespreken.

Tot aan het debat leken de liberalen de lijn van minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) te steunen om de bekostiging vanaf 1 oktober te beëindigen. Nu vraagt de VVD zich af of Hirsi Ali voldoende mogelijkheden heeft gekregen geld in te zamelen om zelf haar beveiliging te betalen.

Vertrouwelijke verslagen
Dinsdag ontstond ook beroering over vertrouwelijke verslagen van gesprekken tussen Ayaan Hirsi Ali en justitieambtenaren over de beveiliging van de oud-politica. De advocaat van Hirsi Ali, Britta Böhler, had de stukken naar de Kamer gestuurd met het verzoek deze onder de leden te verspreiden. Een meerderheid van de Tweede Kamer had grote kritiek op deze werkwijze.

Ook minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) vindt dat het niet had mogen gebeuren, zo liet hij aan het begin van het spoeddebat over de beveiligingskwestie weten. De minister vindt dat de gespreksverslagen daarom ook niet deel mogen uitmaken van het openbare debat.

Hij bekijkt hoe hij er ‘zorgvuldig’ op kan reageren. Indien nodig zal hij de kwestie aankaarten bij de deken van de Nederlandse Orde van Advocaten. Het CDA vroeg of de minister eventueel strafrechtelijk kan optreden. Maar daarover liet hij zich niet uit.

Verontwaardigd
Een meerderheid in de Tweede Kamer is verontwaardigd dat Böhler hen de vertrouwelijke stukken heeft toegestuurd. De regeringsfractie CDA en oppositiepartijen SP en VVD vinden het geen pas geven, omdat op deze manier zou worden geprobeerd een aanstaand spoeddebat over de beveiliging van de oud-politica te beïnvloeden.

Bij de verspreide stukken zaten ook een vertrouwelijke brief van de advocaat aan de minister en een brief van de bewindsman aan Hirsi Ali. Hirsch Ballin had er geen bezwaar tegen dat de Kamer over deze twee stukken wel in het openbaar spreekt. Volgens Kamervoorzitter Gerdi Verbeet is de interne procedure voor het verspreiden van vertrouwelijke stukken ‘misschien niet helemaal’ goed gevolgd. Ze wil dat onderwerp in het bestuur van de Kamer bespreken.

De regeringsfractie CDA en oppositiepartijen SP en VVD hadden al aangegeven dat ze verontwaardigd zijn over de actie van advocaat Britta Böhler, die ook voor GroenLinks in de Eerste Kamer zit. Ook de eenmansfractie Rita Verdonk sprak haar ‘opperste verbazing en afkeuring’ uit. SGP-Kamerlid Kees van der Staaij sprak van een ‘merkwaardige gang van zaken’.

Bananenrepubliek
‘Het is een schandaal dat dit soort zaken uit een individuele beveiligingsprocedure openbaar worden gemaakt’, reageerde CDA-Kamerlid Sybrand van Haersma Buma dinsdag. Zijn VVD-collega Laetitia Griffith noemde de gang van zaken ‘ronduit verbijsterend’. ‘Ik krijg het idee dat ik in een bananenrepubliek leef.’ Volgens beide Kamerleden is de veiligheid van Hirsi Ali extra in gevaar gebracht.

Het CDA vindt dat onderzocht moet worden of Böhler strafrechtelijk kan worden vervolgd wegens het openbaar maken van vertrouwelijke stukken die de veiligheid van personen in gevaar kan brengen.

De justitiewoordvoerders in de Tweede Kamer hebben verslagen ontvangen van gesprekken die Hirsi Ali vorig jaar heeft gevoerd over haar beveiliging. De oud-politica sprak hierover met vertegenwoordigers van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb).

Logeren
Uit de verslagen blijkt onder meer waar Hirsi Ali in Amsterdam wil logeren als ze in Nederland is. Ook blijkt dat beveiligers in het buitenland niet altijd direct om haar heen stonden, maar op een afstand meeliepen. Verder was de mate van beveiliging afhankelijk van het land waarin de oud-politica zich bevond en blijkt dat zij sommige beveiligers niet vertrouwde.

SP'er Ronald van Raak vindt de informatie interessant, maar is er niet van gediend dat de stukken via een advocaat bij hem zijn beland. PvdA-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem heeft daar weinig moeite mee.

Wat het CDA en de VVD betreft zijn de laatste woorden over deze kwestie nog niet gezegd. ‘Als je dit als advocaat doet, ga je vele stappen te ver’, oordeelde van Haersma Buma. Böhler is behalve advocaat ook senator voor GroenLinks.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.