Geen steun maar Van Vliet blijft zitten

AMERSFOORT Een proeve van 'innovatieve democratie' moest het worden, een staaltje van 'andere', 'interactieve' politiek. Het Amersfoortse gemeenteraadslid Gerard van Vliet, eind vorig jaar uit de CDA-fractie gezet, zou via internet en huis-aan-huisbladen peilen in hoeverre de kiezers het gewenst achten dat hij raadslid actief bleef....

Duizend steunbetuigingen, dat moest kunnen, zo stelde Van Vliet zich ten doel. Twee maanden later zijn er op zijn site Amersfoort.cc (tevens de naam waaronder hij nu in de raad zit) 231 positieve reacties binnengekomen. Waarmee de actie Houd Van Vliet in de Raad is gestaakt want de optie om via de huis-aan-huisbladen steun te betuigen heeft Van Vliet geschrapt.

Wie verwacht dat de oud-fractievoorzitter van het CDA zich nu stilletjes in een hoekje heeft teruggetrokken komt bedrogen uit. 'Hartverwarmend!', jubelt Van Vliet over de respons die hem ten deel is gevallen. Nee, hem is wel duidelijk geworden dat het 'kritische geluid' van Van Vliet absoluut niet kan worden gemist in de raad.

Maar de duizend 'stemmen' zijn toch niet gehaald? Ach, dat aantal was geen probleem, verzekert hij. 'Handtekenlijstje bij de slager, winkeltje hier, winkeltje daar en klaar!' Wat hem heeft doen besluiten de actie te staken is meer dat hij het gevoel krijgt 'een symbool voor de oppositie' te worden. Dus: zijn kiezers vVan Vliet of vooral tegen de anderen?

En nu? 'Ik moet zelf de afweging maken. Vermoedelijk blijf ik. Al is het geen pretje in je eentje in de raad.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden