Geen stem voor nieuwe D66-leden

De massaal toegestroomde nieuwe leden van D66 mogen vandaag op het extra partijcongres niet stemmen over het paasakkoord. Het partijbestuur vermoedt dat de nieuwkomers erop uit zijn het kabinet ten val te brengen....

Van onze verslaggevers

De laatste dagen is volgens de partijwoordvoerder sprake van een extreme toename van het aantal aanmeldingen voor lidmaatschap. Het bestuur vreest 'onzuivere bedoelingen' en zal daarom alle aanvragen onderzoeken. Dat kan vier weken duren. 'Hangende het onderzoek hebben de gegadigden geen stemrecht', stelt de woordvoerder.

Diverse groeperingen riepen afgelopen week via internet tegenstanders van het kabinet op lid te worden van D66. Vandaag heeft in Den Haag een extra partijcongres plaats waarbij de D66-leden stemmen over het paasakkoord dat vorig weekeinde met CDA en VVD werd gesloten. Als de D66-achterban het akkoord verwerpt, ontstaat een kabinetscrisis.

Normaliter melden zich ongeveer vijf nieuwe leden per dag aan bij D66. De eerste dagen na het paasakkoord liep dat aantal op tot dertig.

Sinds donderdag gaat het om een veelvoud daarvan. Over de precieze aantallen wil het partijbestuur geen mededelingen doen. Ook over de wijze waarop de leden worden onderzocht, doet het geen uitspraak.

Premier Balkenende verwacht van de D66-leden dat ze bij hun overweging aan het 'landsbelang' denken. 'Ik ga ervan uit dat ze stevig zullen discussiëren maar het algemeen belang voor ogen zullen houden', zei Balkenende vrijdag na afloop van de ministerraad. Op het spel staat volgens hem de 'toekomstagenda' van de Nederlandse economie. 'Dat zal ook worden gewogen.'

De premier voorspelt dat vandaag een lastige dag wordt. Hij en zijn kabinetsleden zullen het debat op de televisie 'intensief volgen'.

'We kijken er met vertrouwen naar uit', aldus Balkenende. De D66-bewindslieden en fractievoorzitter Dittrich hebben volgens hem 'een goed verhaal'.

Het congres wordt vandaag rechtstreeks via Nederland 2 uitgezonden, een primeur voor D66. Na een korte inleiding door partijleider Dittrich komen de leden aan het woord. Het partijbestuur spreekt over een 'stoomafblaassessie'.

Naast Dittrich zullen de D66-bewindslieden Brinkhorst, Van der Laan en Pechtold het akkoord verdedigen. Rond vijf uur 's middags wordt de stemming verwacht. De vorige week afgetreden minister De Graaf zal ook aanwezig zijn. Of hij het woord voert, is onzeker.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden