Geen standbeeld of straatnamen voor Fidel Castro

Wijlen Fidel Castro zal in Cuba niet geëerd worden met standbeelden of straatnamen. Dat heeft president Raul Castro, de broer van de op 90-jarige leeftijd overleden Cubaanse leider, bekendgemaakt tijdens een rouwplechtigheid in de stad Santiago.

Beeld afp

'De leider van de revolutie was sterk gekant tegen enige vorm van persoonsverheerlijking,' aldus Raul Castro. Hij kondigde een wet aan die het verbiedt om 'instituten, straten, parken en andere openbare gelegenheden' te tooien met de naam van zijn broer. Ook standbeelden 'en andere vormen van eerbetoon' zijn taboe.

Voor een gehoor van enkele tienduizenden mensen sprak de president in Santiago, de plaats waar in 1953 de eerste (mislukte) militaire actie van Fidel Castro tegen het bewind van Fulgencio Batista plaatsvond. In 1959 slaagden Castro en de zijnen erin het regime omver te werpen. Fidel Castro bleef aan de macht tot 2006. Om gezondheidsredenen werd hij opgevolgd door zijn broer Raul.

Fidel Castro: meesterlijk overtuiger en icoon voor de socialisten

Niemand is zo vaak dood verklaard als de Cubaanse leider Fidel Castro. Zijn grenzeloze zelfvertrouwen gaf hem dan een zweem van onsterfelijkheid. Maar dit keer bleken de geruchten te kloppen: 'De Maximale Leider' overleed zaterdag, op 90-jarige leeftijd. Lees hier zijn postuum.

De urn met as van Fidel Castro bereikte Santiago zaterdag, na een reis van vier dagen over het eiland. De menigte in Santiago scandeerde 'Lang leve Fidel' en 'Ik ben Fidel'. Raul Castro beloofde de socialistische principes en 'doelstellingen van de revolutie' trouw te blijven. Onder zijn bewind zijn de burgerrechten, zij het op bescheiden schaal, uitgebreid.

De ceremonie in de stad werd bijgewoond door de leiders van Venezuela, Nicaragua en Bolivia.

Broer van Fidel en president van Cuba, Raul Castro, op een herdenkingsbijeenkomst in Santiago de Cuba. Beeld afp
De as van 'El comandante' wordt door de straten van Santiago gereden. Beeld afp
De avond valt en mensen verzamelen zich met posters en vlaggetjes voor de herdenkingsbijeenkomst in Santiago. Beeld afp
Cubanen eren voor het laatst hun oud-leider. Beeld afp
Een jongetje kijkt aandachtig toe tijdens de herdenkingsbijeenkomst voor Fidel Castro. Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.