'Geen sprake van opzet aanhoudingen 30 april'

Bij de aanhouding van een man en vrouw tijdens de troonswisseling in Amsterdam is geen sprake geweest van voorbedachte rade. Dat concludeert burgemeester Eberhard van der Laan na onderzoek.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Uit het feitenrelaas blijkt volgens Van der Laan dat de man die werd aangehouden (republikein Hans Maessen), per ongeluk is aangezien voor een persoon die bekendstond als mogelijk gewelddadig. De foto van die persoon was opgenomen in een foto-overzicht. De agenten dachten de man van een van die foto's te herkennen, maar hij bleek het niet te zijn. Het was volgens Van der Laan onmogelijk om ter plekke, mede door overbelasting van het GSM-netwerk op de Dam en het lawaai daar, te concluderen dat de politie de verkeerde persoon had aangehouden. Eerder gaf de politie ook al aan dat er sprake was van persoonsverwisseling.

Naast Maessen werd op 30 april ook activitste Joanna aangehouden. Zij stond naast Maessen en stond in het foto-overzicht van de politie, omdat ze eerder de openbare orde had verstoord, aldus Van der Laan in zijn brief aan de gemeenteraad. Hij stelt wel dat Joanna alleen geobserveerd hoefde te worden. Voor haar aanhouding had contact gezocht moeten worden met het bevoegd bezag in het beleidscentrum. Dat is ten onrechte niet gebeurd, zo schrijft Van der Laan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden