Geen Spoorlaan in Utrechts coalitieakkoord

In het nieuwe coalitieakkoord van de gemeente Utrecht komt de aanleg van de omstreden Spoorlaan niet voor.

D66-fractievoorzitster Gerda Oskam bevestigde dat woensdag naar aanleiding van berichtgeving daarover in het AD/Utrechts Nieuwsblad. De nieuwe invalsweg vanaf de A2 maakt onderdeel uit van het luchtkwaliteitsplan, dat het gemeentebestuur in oktober vaststelde, en leidde tot een breuk in de oude coalitie.

‘We willen recht doen aan de verkiezingsuitslag en hebben daarom gezocht naar andere oplossingen voor mobiliteit’, stelt Oskam.

GroenLinks en D66 en PvdA praten al enkele weken met elkaar over de vorming van een nieuw college. ‘Het nieuwe college kiest voor Utrecht als openbaarvervoer- en fietsstad en wil niet meer uitgaan van de vanzelfsprekendheid van de groei van het autoverkeer’, aldus formateur Tof Thissen. Anders dan GroenLinks en D66 was PvdA altijd vóór de aanleg van de Spoorlaan. Het zou de verkeersdrukte in oude wijken moeten verminderen en bijdragen aan een betere luchtkwaliteit in het westelijk deel van de stad.

Vrijdag presenteren de partijen het volledige coalitieakkoord.

Het Utrechtse college bestaat de komende periode uit zes wethouders, nu zijn dat er zeven. ‘Er wachten ons grote bezuinigingen. De oplossing daarvoor zoeken we deels bij onszelf’, zegt GroenLinks-fractievoorzitter Marry Mos.

GroenLinks schuift Mirjam de Rijk, directeur van Stichting Natuur en Milieu, en Frits Lintmeijer naar voren als wethouderskandidaten. D66 kiest voor de raadsleden Victor Everhardt en Jeroen Kreijkamp en PvdA wil de huidige wethouders Rinda den Besten en Harrie Bosch nog vier jaar inzetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.