Geen spoor van Kristin, Luke, Grace en Isabella

Vrouw en kinderen vergezelden Lance Armstrong vorig jaar naar de Tourzege. Wat nu er huwelijksbesognes zijn (geweest)? Bij de proloog zijn de vier in elk geval niet gesignaleerd....

Van onze verslaggever Mark van Driel

Maar krijgen de cameramannen, fotografen en Armstrong-fans, die zich voor de proloog van de Tour de France hebben verzameld bij de ploeg van US Postal, waar ze op hopen?

Vorig jaar, bij de Tourstart in Luxemburg, had Armstrong niets te verbergen. Luke en de tweeling keken voor het oog van de media toe hoe hun vader zich warm reed. Kristin reed de proloog, die de Texaan won, mee in de ploegleidersauto. En ook bij de slotceremonie in Parijs was het gezin van Armstrong nadrukkelijk aanwezig.

Sindsdien is er wat veranderd. In februari verraste Armstrong de wielerwereld, zelfs zijn ploegleiders, met een persbericht. Zijn huwelijk met Kristin, die hij leerde kennen toen hij zaadbalkanker had, was na ruim vier jaar voorbij. Twee maanden later zorgde Kristin voor een nieuwe verrassing. Het huwelijk zou worden gered.

Particuliere besognes? Informatie die privé moet blijven en los staat van het wielrennen?

Niet voor Armstrong. En niet voor veel van zijn fans. Sinds de Texaan zes jaar geleden zijn ziekte de baas werd, is hij meer dan een uitzonderlijk wielrenner. Hij dankt zijn populariteit aan een combinatie van factoren: het overwinnen van kanker, zijn zeges in de Tour, en aan zijn (ogenschijnlijk voorbeeldige) gezinsleven.

In de wielerwereld hebben velen zich na de huwelijksberichten afgevraagd wat het effect daarvan op Armstrong zou zijn. Hij geldt als een perfectionist. Aan onverwachte gebeurtenissen die zijn voorbereiding op de Tour verstoren heeft hij een hekel. Factoren die hebben bijgedragen aan zijn succes herhaalt hij juist graag.

Dus, komen Kristin en kinderen voor de proloog naar Parijs?

Anderhalf uur voordat Armstrong van start gaat, is nauwelijks te voorspellen wat er gaat gebeuren. De Amerikaan verruilt de bus voor de ploegleiderswagen om het parcours te verkennen tijdens de rit van ploeggenoot Pena.

Bij terugkomst geeft hij, omringd door zijn lijfwachten, een kort interview aan de Franse televisie.

Krap een uur voordat hij zelf moet rijden, stapt hij op de fiets. Zijn vaste mecanicien van de afgelopen jaren, Jean-Marc, is er niet. Chris, de nieuwe materiaalman, krijgt na een kwartier een uitbrander. 'What's with the computer, man. Ik moet mijn hartslag kunnen zien.'

Om half zeven, 37 minuten voor Armstrong van start gaat, kruipen drie jongetjes onder de afzetting door. Onmiddellijk flitsen de camera's. 'Zijn dat de kinderen van Armstrong', gonst het. De lichaamstaal van de viervoudig Tourwinnaar geeft snel uitsluitsel. Hij kijkt vriendelijk, niet liefhebbend. Na een handdruk moeten de jochies weer weg.

Rond kwart voor zeven is de warming up ten einde. Even later vertrekt Armstrong onder luid gejuich van de omstanders naar de start. De meeste fotografen gaan weg. Ze verwachten niet dat ze na de proloog nog familiekiekjes kunnen maken bij de Amerikaanse wielerformatie.

Die inschatting blijkt juist. Als Armstrong om tien voor half acht per auto terugkeert bij de bussen (hij heeft de zevende tijd neergezet) zijn Kristin en de kinderen niet gesignaleerd.

Maar of hun afwezigheid van enige betekenis is?

Assistent-ploegleider bij US Postal, Dirk Demol, wuift de vraag weg. Parijs was simpelweg te druk voor de jonge kinderen, legt hij uit. Hij verzekert dat de familie later deze Tour zijn opwachting nog maakt. Op de suggestie dat het ontbreken van Kristin en de kinderen van invloed zou zijn op de prestatie van Armstrong, reageert hij nuchter. De zevende plek van Lance had louter en alleen te maken met de aard van het parcours. Daarin zaten te weinig heuvels.

Armstrong is minder openhartig. Hij rept met geen woord over zijn gezin als hij uitleg geeft over zijn zevende plaats. Hij waarschuwt slechts voor overhaaste conclusies over zijn vorm. 'Deze race begint eigenlijk woensdag pas', zegt hij. 'Met de ploegentijdrit.'

Dan, afgeschermd door een cordon van Franse politieagenten, trekt hij zich op het middenterrein terug om uit te fietsen.

Hij praat wat met ploeggenoten, drinkt iets, en hoest diverse malen. Plotseling is zijn linkerhand goed zichtbaar. Hij draagt zijn trouwring.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden