Geen snel akkoord met China verwacht

Klaus Regling, directeur van het Europese noodfonds EFSF, verwacht geen snel akkoord met China over een extra bijdrage aan de redding van de euro. Op bezoek in Peking temperde hij de verwachtingen.

VAN ONZE VERSLAGGEVER

AMSTERDAM - De Europese regeringsleiders voerden die verwachtingen donderdag op door Chinese hulp tot belangrijk onderdeel van hun reddingspakket te bestempelen.

Van Chinese zijde valt vooralsnog niet meer dan algemene welwillendheid te noteren. 'China staat open voor alle opties', aldus Zhu Guangyao, de staatssecretaris voor Financiën. Hij sprak met Regling, maar concrete voorstellen lagen niet op tafel. Eerder liet de Chinese president Hu de Franse president Sarkozy al weten dat hij de G20-bijeenkomst in Cannes van volgende week een goede gelegenheid vindt hierover te spreken.

Regling was op 'een van mijn gebruikelijke bezoeken' aan Peking, omdat China al een investeerder in het noodfonds is. Circa 40 procent van de obligaties in dat fonds zijn in Aziatische handen - het Chinese aandeel daarin is onbekend. Reglings bezoek kreeg plots veel aandacht door het vlak daarvoor genomen besluit van de Europese regeringsleiders om de slagkracht van het noodfonds te viervoudigen naar 1.000 miljard euro.

Eén manier daarvoor is het opzetten van een speciaal fonds onder auspiciën van het IMF, waarin landen als China kunnen deelnemen. De verwachting in de financiële wereld is dat China wel bereid zal zijn Europa te helpen - gesproken wordt over een bijdrage van 50 tot 100 miljard euro. Maar daaraan zal China ook de nodige voorwaarden verbinden, luidt de verwachting. Een Duitse werkgeversorganisatie zei 'de politieke prijs' van Chinese hulp te vrezen.

Sarkozy meent daarentegen dat uit een Chinese investering alleen maar vertrouwen in de eurozone blijkt en dat China daarmee niet de redder van de euro wordt. 'Wij hebben de euro al gered zonder China', zei hij donderdag, onder verwijzing naar de resultaten van de Europese top.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden