Geen sjoege

Tussen die twee zit het goed, anders grijp je onder zulke benauwde omstandigheden elkaars hand niet. Camilla en Charles in de auto waarin ze vijf jaar geleden zijn getrouwd, de Rolls Royce Silver Jubilee. In de jaren zeventig is hij door de fabriek cadeau gedaan aan koningin Elisabeth II, ter gelegenheid van haar zilveren jubileum, vandaar de naam. Een gemodificeerde Rolls Royce Phantom VI, aangepast aan de eisen van het koninklijk bedrijf. Een verhoogd dak, zodat de koningin niet haar hoed hoeft af te doen bij het in- en uitstappen. Bijkomend effect is dat inzittenden goed zichtbaar zijn. Alsof de wagen niet transparant genoeg is, heeft men het dak boven het passagierscompartiment van glas gemaakt. In de kofferbak is een metalen plaat meegeleverd die over het glazen dak kan worden geschoven. Voor het geval dat. Ook in de kofferbak: een tweede plaat waarmee het achterraam bedekt kan worden, een rechthoekig kijkgat overlatend. Charles' raam een spleetje, Camilla's raam wagenwijd.


De dag dat rond Piccadilly Circus wordt gedemonstreerd tegen de verhoging van het collegegeld tot 14 duizend euro, rijdt de Phantom IV het centrum van Londen in. De twee beschermplaten zijn uit de kofferbak gehaald en in positie gebracht. Als het vermoeden bestond dat het uit de hand kon lopen, waarom dan ook niet de zijramen dichtgedaan?


In het begin gaat het er gemoedelijk aan toe. Op Flickr staan foto's waarop je Camilla een duim ziet opsteken naar de demonstranten. Ze glimlacht, Charles ook. Dan hoor je op een youtube-filmpje iemand scanderen: 'Off with their heads!' Anderen nemen het over: 'Off with their heads!' De oproep zal het prinselijk paar niet zijn ontgaan. Ze zouden niet de eerste leden van het Brits koningshuis zijn die zo aan hun eind komen.


Vanaf dat moment - en dat zijn de foto's die via de pers in de openbaarheid zijn gekomen - heeft Camilla haar rechterhand op de elektrische bediening van haar raam. Ze wil het raam dicht, maar het raam wil niet dicht. 'Pure terror in her eyes' kopt de Daily News de volgende dag over de blik van Camilla. Is het wel 'terror'? Woede zou net zo goed kunnen. Ze kijkt richting bestuurder, haar ogen spuwen vuur, haar mond is half open: 'Dat verdomde raam wil niet dicht!'


Ze heeft het geluk dat aan haar kant politie loopt. Aan Charles' kant is geen politie, daar hebben een paar gestoorden vrij spel, een verfzak wordt tegen de wagen gegooid. Het zijraam krijgt een klap en barst. De Silver Jubilee mag een stevige auto zijn, gepantserd is hij niet.


Als het koninklijk paar even later aankomt op de plek van bestemming, het Palladium Theatre, staat Camilla's raam nog steeds open. Skynews heeft video-opnamen waarop je haar ziet uitstappen, een hand op de rand van het raam. Ze is geschokt, meldt de commentator, net als alle andereverslaggevers. Ook al is het enige dat ze van haar te horen krijgen: 'I'm fine, thanks. First time for everything.' Hoe koelbloedig kun je zijn.


Als het paar het theater is binnen gegaan, stapt de chauffeur uit, hij opent de deur aan Camilla's kant, drukt op de elektrische bediening van het raam. Geen sjoege. Met zijn andere hand trekt hij het raam naar boven.


Updates


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden