Geen seksrel, maar nog volop onrust

VAN ONZE VERSLAGGEVERS MERIJN RENGERS en JOHN SCHOORL

AMSTERDAM - De bestuurlijke onrust in Wassenaar is niet afgenomen na de presentatie van een onderzoeksrapport over de zogeheten 'seksrel'. Uit dit rapport blijkt dat de seksuele intimidatie niet heeft plaatsgevonden. Maar het is reden voor VVD-wethouder Henk de Greef om tegen de raadsleden die hem daarvan hebben beschuldigd, aangifte te doen bij het Openbaar Ministerie (OM).

De Greef heeft donderdag verklaard een zware tijd achter de rug te hebben. Hij zegt dat de drie lokale politici geprobeerd hebben hem ernstig te beschadigen. De Greef is daar woedend over. Volgens de wethouder waren de afgelopen weken een hel voor hem en zijn gezin. Hij spreekt van een 'politieke afrekening' en doet daarom aangifte van smaad en laster.

De wethouder zou in de nacht van 13 op 14 februari op de kamer van zijn collega-wethouder Dekker seksueel getinte opmerkingen hebben gemaakt tegen een gemeenteraadslid van Wat Wassenaar Wil (WWW). Tegen Mary-Jo van de Velde zou hij hebben gezegd dat hij haar, met de gordijnen dicht, wel een lesje wilde leren op zijn kamer, met een lichaamsdeel van 'een bepaalde lengte'.

Dat was voor Van de Velde en haar partijgenoot Henk de Vries aanleiding schriftelijke vragen te stellen. Ben Paulides van Democratische Liberalen Wassenaar (DLW) sloot zich hierbij aan.

Het onderzoeksrapport van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) concludeert dat er bewijzen zijn dat er tijdens de liederlijke nazit geen seksuele intimidatie en ongepast gedrag heeft plaatsgevonden.

Het mogelijke slachtoffer, Van de Velde, en de twee andere raadsleden die haar steunden, zijn echter niet door de onderzoekers ondervraagd. Zij wilden dat er een breder onderzoek zou komen naar de bestuurlijke cultuur in Wassenaar en waren het niet eens met het aanstellen van de Wassenaarse VVD-coryfee Bas Eenhoorn, als 'bestuurlijke meelezer' bij dit onderzoek. Ondanks het ontbreken van deze getuigenverklaringen durft BING toch, 'op basis van interviews', de conclusie aan dat er niets is gebeurd.

Al eerder verklaarde een andere wethouder in het villadorp, Fred Sanders, dat alles verzonnen was. Ook had hij grote twijfel over het waarheidsgehalte van de bedreiging met een pistool, die de DLW-fractie ten deel was gevallen, en die net als 'de seksrel' tot veel bestuurlijke onrust leidde. Ook daarvan vermoedde Sanders dat het niet was gebeurd.

Burgemeester Jan Hoekema wil nu een indringend gesprek met de gemeenteraadsleden over ethiek, normen en waarden.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden