Geen seks meer

Ik stond als thuiswerker annex huisman laatst werkelijk paf boven mijn emmer sop, toen ik CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel hoorde zeggen dat ex-coalitiepartner PvdA in de Uruzgan-kwestie in feite ruzie was gaan trappen over het dopje dat niet op de tube tandpasta was gedraaid....

Wim de Jong

Het was een best wel hysterische reactie van me, ik geef het toe. Maar ik heb dus al een poos geen seks meer gehad, en daarbij: er wordt ook door Van Geel wel heel laconiek gedaan over wat toch heel normale huishoudelijke plichten zijn, zodat ik vond dat mijn mening hierover ook maar eens moest worden gehoord. Want helaas weet ik dus zelf maar al te goed hoe het is om in omstandigheden te leven waarin de tandpastatubes vanaf de dag van aanschaf GEEN dopjes meer hebben. Waar de potten pindakaas en de chocopasta na gebruik steevast OPEN op het aanrecht blijven staan. Waar elke badhanddoek die is gebruikt prompt als ‘vuil’ naar de Chef Was (vader, de huissloof) gaat. En waar ALLE vuile onderbroeken worden achtergelaten op de plek waar ze zijn uitgedaan.

En dit is dan nog maar een fractie van de talloze huishoudelijke nalatigheden die mijn gezinsleden dag in, dag uit ernstig kunnen worden aangewreven. Al die slordigheid zit vermoedelijk in belangrijke mate bij ze in de genen, net als ongetwijfeld de chaos die ervoor zorgt dat ze doorlopend van alles kwijt zijn of vergeten (‘Weet jij misschien waar ik mijn tampon heb uitgedaan?’). Maar probeer maar eens begripvol te blijven wanneer jij het even later weer eens zelf bent die de betreffende tampon ergens vandaan vist.

Enfin, dat is dus nog een van de laatste, grote dingen waaraan ik als bijna-ideale echtgenoot en vrolijke, onvermoeibare huisman nog stevig zal moeten werken: mijn hoogdrempeligheid als het gaat om het opruimen van de klerezooi van een ander. Na een half leven samenwonen, huwelijk en opvoeden ben ik letterlijk en figuurlijk dus helaas nog steeds niet huppelig genoeg om achteloos over de rommel heen te kunnen stappen die M., R. en B. dagelijks om mij heen creëren, en ook elke ochtend weer voor me achterlaten.

Kut wel, want je investeert als nieuwe man natuurlijk niet jarenlang in je betere ik, in positief denken en in een optimale communicatie en verstandhouding met je partner en je kinderen, om je dan uitgerekend toch als ouderwetse vent te laten kennen door zoiets kleingeestigs als je chagrijn en wanhoop over het huishouden. Maar of het in dat opzicht op mijn 52ste nog goed komt?

Op mijn slechtste momenten voorvoel ik dat er een soort Cor van der Laak in me wakker wordt, die hier nog wel een jaar of twintig de strijd over wil aanbinden met zijn geliefden (‘Dop op de tandpasta, Cock!’). Zo’n ingezondenbrieventype die elke gelegenheid aangrijpt om zich in de krant of op een webforum te beklagen over hondenpoep of over het teveel aan seks in columns als deze, maar in mijn geval dan dus helemaal gefixeerd op de gang van zaken in het eigen huishouden. Brrrr. O lieve heertje, zorg asjeblieft dat ik het gevecht tegen het zuur en de burgerlijkheid win en nooit meer uit mijn plaat ga als de stofzuiger verstopt raakt door een tampon!

Aan de andere kant: misschien dat je er als huisman stilletjes op mag hopen dat het vrouwelijke equivalent van de man-die-de-vuilniszakken-nooit-buiten-zet eveneens bestaat – en dat ook zij hiervoor zal worden gestraft door haar lange tijd te onthouden van geslachtelijke gemeenschap.

Ik neem al sinds drie weken de onverbiddelijke proef op de som: géén seks voor mevrouw De Jong zolang er nog haren in de borstel blijven zitten en de pindakaas een hele ochtend open blijft staan! Tot dusver houdt ze haar poot in deze spijkerharde tweestrijd teleurstellend stijf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden