Geen rotonde wordt meer onvoorbereid genomen

MARK MISÉRUS

LISIEUX - Bij de rotonde slaat de twijfel toe. Zou een wielrenner die het beste linksom kunnen nemen? Of moet je er aan de rechterkant overheen, zoals elke verkeersdeelnemer geacht wordt te doen?

Het is een beslissing waarover niet te licht mag worden gedacht. De finish van de zesde etappe doemt op. Een paar seconden winnen of verliezen op de laatste rotonde kan een wereld van verschil maken in de Tour de France. Die dit jaar toch al nerveus van start is gegaan.

In Bretagne wemelde het woensdag van de ronds-points. Ook Normandië heeft ze in de armen gesloten, blijkt onderweg. Het tellen van de rotondes is een van de belangrijkste taken van de dag. Net als het meten waar de wind vandaan komt.

De door de supporters meegebrachte vlaggen zijn vandaag daarom een dankbaar object. De wind is een onvoorspelbare factor, die renners stevig in de problemen kan brengen, maar hij komt in geen routeboek voor. Dus zul je de langste etappe van de Tour met eigen ogen moeten bekijken.

Twee uur voor het peloton zich over het parcours zal wringen, zijn al tientallen automobilisten hen voor- gegaan. Een aantal van hen heeft de taak de renners van hun ploeg op de hoogte te brengen van naderend gevaar. Hun cv vermeldt niet 'verkenner' als officiële functie. Wel rijden ze elke dag voor de troepen uit.

Met hoevelen ze zijn, is niet bekend. Maar bijna geen ploeg in de Tour doet het tegenwoordig zonder. Alle informatie die kan worden vergaard in de belangrijkste wielerronde zal ook worden vergaard. Het voorziet een hoop gestopte renners bovendien van een baantje.

Bij Rabobank neemt Koos Moerenhout alleen de finale van een etappe onder de loep, tenzij het volledige parcours er interessant genoeg voor is. Mark Cavendish vertrouwt blindelings op het timmermansoog van Erik Zabel. En Michiel Elijzen is door Omega Pharma-Lotto meegenomen, zodat Philippe Gilbert en Jurgen Van den Broeck zich onderweg niet hoeven te laten verrassen.

Bij het Belgische team hoeft de ploegleider in opleiding zich niet in te houden als hij wat opmerkt. Liever te veel informatie aan de renners geven dan te weinig, is de filosofie van zijn team. Bij Rabobank geloven ze eerder in het tegendeel. Daar houdt Moerenhout in principe zijn kladblok droog, tenzij hem iets is opgevallen. 'Te veel informatie kunnen ze toch niet verwerken', zegt hij.

Moerenhout kan het weten. Vorig jaar nam hij nog als renner aan de Tour deel. Maar welke tactiek de juiste is, weten de Nederlanders allebei niet. 'De renners doen maar met onze aanwijzingen wat ze willen', glimlacht Elijzen. '99 van de 100 keer fietsen ze zonder problemen langs het punt dat wij doorgeven. Maar het zal maar net die ene keer misgaan als wij onze mond hebben gehouden.'

Donderdag blijven alle renners aanmerkelijk gemakkelijker op hun fiets dan de dag ervoor. Het parcours loopt over bredere wegen en het peloton stuit ook op veel minder rotondes. De tussensprint die woensdag de aanzet bleek tot de valpartij van Robert Gesink, brengt deze keer niemand in de problemen.

Het groene doek van sponsor PMU is vanaf 10 kilometer afstand al te zien, na een kilometerslange weg die maar omhoog blijft lopen. Het is verleidelijk er als aspirant-verkenner niets over te noteren. Maar Elijzen heeft toch maar het zekere voor het onzekere genomen, zegt hij na de rit.

Manager Marc Sergeant, die minder ver voor de koers uitrijdt, transporteert de informatie vervolgens via de communicatieapparatuur naar zijn renners. Bij Rabobank krijgt Erik Breukink de hele finale in een ping-bericht op zijn Blackberry binnen van Moerenhout. Er staat geen woord te veel in. De termen 'vals plat', 'tweebaanswegen' en 'overwegend beschut' vallen. Lastige finale, meldt Moerenhout ook nog.

Dat blijkt niet slecht voorspeld. De meeste doorsnee sprinters bijten er donderdagmiddag hun tanden op stuk. Maar Edvald Boasson Hagen weet wat hem te doen staat om de eerste Touretappe van zijn leven te winnen. De Noor stampt overtuigend omhoog in Lisieux.

Ook hij is door de ploeg ingefluisterd. Gilbert vertaalt de informatie van Elijzen naar een zevende plaats. Hij mag zich nog altijd de beste sprinter van de ronde noemen, maar had op meer gehoopt.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden