'Geen rol voor overheid bij behoud Pier'

Minister Jet Bussemaker (Cultuur) ziet geen rol weggelegd voor de rijksoverheid bij het behoud van de Pier in Scheveningen. Dat schrijft zij donderdag aan de Tweede Kamer.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het CDA had geopperd om van de Pier een rijksmonument te maken, zodat deze weer in oude glorie hersteld kan worden. Het is volgens de christendemocraten 'een markant gebouw met cultuurhistorische waarde'. Dat erkent Bussemaker ook, maar het gebouw voldoet volgens haar niet aan de criteria om een monument te worden.

Zo is het ontwerp van architect Huig Maaskant door de jaren heen te sterk aangetast: de Pier is overkapt, een deel is gesloopt en het interieur is meermalen veranderd. Ook is er veel achterstand in onderhoud en restauratie en is daar geen oplossing voor, schrijft de minister op basis van een analyse van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Bussemaker gaat in maart nog wel advies vragen aan de Raad van Cultuur over de voorstellen van de rijksdienst. Daarna zal ze definitief besluiten welke gebouwen monument zullen worden.

Begin januari vroeg horecaconcern Van der Valk faillissement aan voor de Pier. Het bedrijf kocht de Pier in 1991 voor een symbolisch bedrag van 1 gulden. Onderhandelingen om het onrendabele bouwwerk te verkopen liepen eind 2012 op niets uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden