Geen rol voor historie in World Series

Het leek erop dat de eeuwige verliezers van het Amerikaanse honkbal hun vloek zouden afschudden. Maar dankzij de Yankees mist Boston Red Sox opnieuw de World Series, die zaterdag beginnen....

Alles aan het naseizoen van het Amerikaanse honkbal schreeuwde dit jaar 'historisch'. Chicago Cubs bereikte de finale van de National League, een van de twee divisies. De Cubs zouden hun vloek van 1908 eindelijk opheffen en de World Series bereiken. Het laatste kampioenschap stamt uit het begin van de twintigste eeuw. Niet voor niets zijn ze Amerika's 'most lovable losers'.

Boston Red Sox bestreed in de parallelle American League de eigen vloek. Die houdt de Sox sinds 1918 eveneens van winst in de finalereeks. Wat zou het een mooie, historische oktober worden! Chicago Cubs - Boston Red Sox in een zinderende best-of-seven, het 'wereldkampioenschap' dat een puur Noord-Amerikaanse aangelegenheid is en natuurlijk niet te vergelijken is met het toernooi van de 'amateurs' dat nu op Cuba plaatsheeft.

Daar dachten Florida Marlins en New York Yankees anders over. De eerste club passeerde de Cubs na een reeks van zeven wedstrijden die bol stonden van drama, homerunfestijnen, ongehoorde fouten én briljant spel.

En de Yankees deden wat de Yankees altijd doen. Ze leden soms aan concentratiegebrek. Maar dankzij efficiënt spel - en de rechterarm van werper Mariano Rivera - waren ze opnieuw te groot voor de Red Sox.

De Yankees staan voor de 39ste keer in de eindstrijd. Toch is het geen gelopen race. De Marlins zijn de underdog. Ze bestaan pas elf jaar en spelen voor de tweede keer in de slotronde. Maar de mannen uit de Sunshine State hebben rond hun jonge werpers een compleet team opgebouwd. Bovendien misten de Yankees de laatste twee jaar de bokaal.

Tot in de elfde inning, om half een donderdagnacht Amerikaanse tijd, hadden de Sox hoop. Het was 5-5 in New York. Toen kwam in de negende inning Yankee Rivera om de boel af te sluiten, zoals hij elke wedstrijd doet. De slagmannen in de rode sokken hadden geen kans meer; zelden raakte iemand de bal.

De Sox kwamen met hun derde werper van de avond in de elfde inning op de proppen, en Aaron Boone van de Yankees betrad met één klap het Yankee-pantheon. De allereerste pitch van Tim Wakefield sloeg Boone over de hekken: 6-5. Het stadion ontplofte, het kampioenschap was binnen.

The New York Times had aan het begin van de serie in een hoofdcommentaar geschreven dat Boston maar moest winnen: leuk voor de geschiedenis. Dat leidde tot boze ingezonden brieven en een paar opzeggingen. Maar vrijdag was alles weer als vanouds. 'Yankees verlengen ellende van Red Sox', lachte de krant in een paginabrede kop. The New York Post toonde zijn gelovige kant en vulde de voorpagina met één woord: Destiny.

Zaterdag 11 oktober was de echt historische dag. In Boston liep de strijd tussen de Sox en de Yankees volledig uit de hand. De spanning tussen de aartsvijanden is voelbaar sinds de legendarische Babe Ruth Boston in 1920 verruilde voor New York. De Red Sox zijn sindsdien nooit meer groots geweest, de Yankees groeiden uit tot de topploeg in de VS. 'De vloek van de Bambino', zo heet de Newyorkse dominantie en de zieligheid in Boston sindsdien.

De ontmoeting was die zaterdag nog meer geladen omdat het een 'pitching battle' was tussen Pedro Martinez en Roger Clemens. De eerste is de leidsman van Boston nadat Clemens naar New York was vertrokken. En op deze dag wierp Clemens tegen zijn oude ploeg. Mooier kon niet.

Vuiler ook niet. Pedro gooide in de derde inning een bal tegen het lichaam van de slagman. Daarna ging het snel bergafwaarts. In de vierde inning stroomden beide dug-outs leeg. Iedereen duwde en sloeg. En toen viel pitching coach Don Zimmer als een losgeslagen stier Martinez aan. Die duwde de 72-jarige coach tegen de grond. Het veld leek een schoolplein vol vechtende jongetjes.

Eerder die week wonnen de Cubs in Chicago in een ongehoord homerunspektakel: 12-3. Sammy Sosa, wiens ballen dit seizoen zoals gebruikelijk veertig keer de zwaartekracht ontstegen, leidde de groep. Dat was het moment waarop de duizenden uitzinnigen in Wrigley Field begonnen te geloven dat hún vloek verleden tijd was. Maar de Marlins kwamen terug, eerst met een onwaarschijnlijke comeback in de achtste inning van de zesde westrijd: van 0-3 naar 8-3. In het zevende duel schoven ze de Cubs rustig terzijde.

Dus beginnen de World Series vanavond in de Bronx. Een historische strijd? Niet bij voorbaat. Soms staat de werkelijkheid de romantiek in de weg: de beste twee teams van het honkbal vinden elkaar in de eindstrijd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden