'Geen renteaftrek voor leningen bedrijven'

den haag De fiscale voordelen voor bedrijven die veel geld lenen moeten zo snel mogelijk worden afgeschaft. Die boodschap kreeg de Tweede Kamer woensdag van een aantal vooraanstaande fiscalisten die hun licht lieten schijnen over het belastingstelsel....

Aanleiding voor het gesprek was een rapport dat demissionair minister De Jager van Financiën drie weken geleden kreeg overhandigd van een commissie onder leiding van Stef van Weeghel, hoogleraar belastingrecht. De ‘vermogensaftrek’ die de commissie voorstelt moet een eind maken aan de benadeling van bedrijven die zich conservatief financieren. Bedrijven die hun investeringen met geleend geld doen, kunnen de betaalde rente van de winstbelasting aftrekken. Maar wie investeringen betaalt uit ingehouden winst heeft dat voordeel niet.

Bedrijven hebben dus een fiscale prikkel om veel geld te lenen. De afgelopen jaren heeft dat tot excessen geleid. Bedrijven als warenhuis HEMA, kabelaar Ziggo en afvalverwerker Van Gansewinkel werden door opkoopfondsen met zo veel schulden volgehangen, dat alle belastbare winst verdampte door de rente die de bedrijven daarover moesten betalen.

Van Weeghel heeft het in zijn rapport over het ‘overstimuleren van vreemd vermogen’, en de economen en juristen die gisteren in de Tweede Kamer waren, zijn het met hem eens. ‘Het voorstel over de vermogensaftrek kan in grote lijnen zo in een nieuw regeerakkoord’, zei hoogleraar economie Bas Jacobs. ‘De commissie legt terecht de vinger op het stimuleren van de fiscale renteaftrek’, vindt fiscalist en lid van de Sociaal-Economische Raad Leo Stevens.

In Van Weeghels voorstel mogen bedrijven ook kosten aftrekken die samenhangen met eigen vermogen, zij het denkbeeldige kosten. Dat moet het verschil tussen eigen vermogen en geleend geld kleiner maken, en daarmee uitwassen voorkomen.

Vrijwel alle partijen willen af van de renteaftrek. De grote vraag is hoe zo’n maatregel ingevoerd moet worden zonder dat er een groot gat in de schatkist achterblijft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.