Geen rekensom is op Ye van toepassing

zwemmen, 200 meter wisselslag

LONDEN - Haar laatste baan op de 400 meter wisselslag bracht de wereld zaterdagavond in rep en roer. Ye Shiwen, een 16-jarig kind uit China, zwom op de eerste wedstrijddag van de Olympische Spelen die laatste 50 meter sneller dan Ryan Lochte, haar collega-kampioen bij de mannen. Het was 0,17 seconden in het nadeel van de Amerikaanse alleskunner.

In de vergelijking over 100 meter was er nog een klein voordeel voor Lochte: 58,65 om 58,68. De wereld stond versteld. Een golf van ongeloof spoelde door het zwembad van het Aquatics Centre van Londen. Hoe was dit mogelijk op het zwaarste zwemnummer dat er bestaat, de martelende opeenvolging van vlinderslag, rugslag, schoolslag en vrije slag?

Hoe was het sowieso mogelijk dat een vrouw sneller was dan een man. Alleen in de gezwommen oversteek van Het Kanaal, tussen Dover en Calais, was een vrouw ooit de man te vlug af.

Binnen het uur waren de verdachtmakingen, vooral op sociale media, aan de orde van de dag. Over het fenomenale wereldrecord van Ye Shiwen, 4.28,63, ging het al lang niet meer. Het woord doping werd volop gebruikt. Het meisje, dat op de kleuterschool werd gescout vanwege haar grote handen, was te uitzonderlijk geweest om geloofd te worden.

Er waren berekeningen van fysiologen en bewegingswetenschappers. Voor een zwemster is een tijd van 61 tot 64 seconden normaal voor de laatste 100 van de 400 wissel. Dat is 18 tot 22 procent langzamer dan de toptijden zoals de specialisten op 100 vrij als Kromowidjojo en Sjöström zwemmen. Bij mannen is dat 19 tot 23 procent.

De tijd van Ye viel compleet buiten die rekenkundige orde en de zwemlogica. Zij was met haar 58,68 10 procent langzamer dan de allerbesten op de afstand als die in een sprint over twee banen wordt beslist. Zij is buitenproportioneel snel, daar was iedereen wel weer achter.

Nog een optelsommetje om de verrichtingen van Shiwen te onderlijnen. Op de 200 meter vrije slag werden maandagavond de halve finales gezwommen. De tweede 100 meter van winnares Bronte Barratt uit Australië was 59,28. Die stak maar flets af tegen de 100-tijd van Ye (58,68).

Maandagavond kwam Ye zelf ook weer in het bad. In de ochtenduren had ze al een 'textielwereldrecord' gezwommen op de 200 wissel, het nummer waarop ze vorig jaar als 15-jarige wereldkampioen was geworden. 's Avonds deed ze daar nog een halve seconde af: 2.08,39. Het wereldrecord, 2.06,15, lijkt dinsdag nog niet binnen bereik.

Op de laatste 50 meter hield Ye zich in: 30,6. Als jongste kampioen werd ze op de derde avond afgelost door de 15-jarige Litouwse Ruta Meilutyte, die in Engeland traint en op de 100 school de wereld verraste.

De analyse van de laatste meters van Ye Shiwen is dat zij over buitengewone reserves beschikt. Zo voluit sprinten als zij doet, kan slechts als er nog brandstof in de tank zit. Na 300 meter wisselslag is die meestal matig gevuld. Sparen, om aan het eind toe te kunnen slaan, is bij een wereldrecord ongeloofwaardig.

Zo kwamen de herinneringen aan oude Chinese dopingtijden weer boven. Zes weken geleden werd een voormalig teamgenootje van Ye, de 16-jarige Li Zhesi, betrapt op het gebruik van epo. De schorsing in de zaak moet nog uitgesproken worden. Het zou om een controle van 31 maart gaan.

Li is een wereldkampioene op de 4 x 100 wissel van 2009. Zij was toen 14 jaar oud. Het brengt de gedachten terug naar de jaren negentig, toen in de Chinese zwemploegen meer dan veertig positieve gevallen van steroïdengebruik werden geboekt. China was jaren het nieuwe DDR van het zwemmen.

Het schandaal kwam tot een dieptepunt, toen bij de WK zwemmen van 1998 in Perth een zwemster, Yuan Yuan, met een tas vol groeihormoon (HGH) op de vliegtuigtrap werd betrapt. Hoofdcoach Zhao Ming kreeg een schorsing voor het leven. Tot de Spelen van Peking 2008 speelde China geen rol van betekenis in het topzwemmen. Alleen de 200 vlinder bij de vrouwen, een echte proef van uithoudingsvermogen, leverde succes. Liu Zige won.

Ye Shiwen wierp al die verdachtmakingen moeiteloos van zich af. Ze zei dat ze geen typisch product van de Chinese zwemfabriek was. 'Ik ben geen robot. Ik ben een fortuinlijk meisje. Ik hoef me niet suf te trainen. Niet zoveel als veel mensen denken.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden