Geen records, maar ook nog maar net talentvolle tiener af

Er zijn scherpere tijden dan een persoonlijk record van 9,82 seconden, maar Yohan Blake is wel de jongste topsprinter.

JOOST PIJPKER

De Jamaicaan Yohan Blake werd vorige week onverwacht wereldkampioen op de 100 meter in het Zuid-Koreaanse Daegu. Hij legde als enige finalist de 100 meter binnen de 10 seconden af. Zijn tijd: 9,92 seconden,

Veel meer aandacht trok de diskwalificatie van de flamboyante Jamaicaan Usain Bolt na zijn valse start. Daarna ging het vrijwel alleen maar over de regel, waarmee atleten al na hun eerste valse start worden gediskwalificeerd.

Het gebrek aan aandacht voor de titelwinnaar was ook niet verwonderlijk. Sportief gezien was de finale in Daegu allerminst spectaculair. De finale was de langzaamste sinds 2005. Bovendien ontbraken de vier snelste sprinters na Bolt: Asafa Powell en Tyson Gay door blessures en Steve Mullings en Mike Rodgers vanwege dopingaffaires.

Blake zei na afloop aangedaan te zijn door de misser van zijn trainingspartner Bolt, naar wie hij enorm opkijkt. Des te opmerkelijker was het veelgehoorde verwijt dat hij medeschuldig zou zijn aan diens valse start. In vertraagde beelden was te zien hoe Blakes been kort voor de start trilde, waarna Bolt onmiddellijk vertrok, nog voor het startschot had geklonken.

Dat Blake echter niet slechts de toevallige winnaar van een finale zonder favorieten was, bewees hij donderdag bij Diamond Leaguewedstrijden in Zürich. De Jamaicaan won overtuigend en scherpte zijn persoonlijke record op de 100 meter aan tot 9,82 seconden. Hij troefde daarmee Asafa Powell af, met 9,78 de snelste sprinter van dit jaar.

Desondanks lijkt Blake nog lang niet klaar om de strijd aan te gaan met een Usain Bolt of Tyson Gay in topvorm; hun beste tijden zijn respectievelijk 9,58 en 9,69. Dat neemt niet weg dat zijn nieuwe recordtijd hem de zesde snelste, nog actieve atleet maakt. Het grote verschil tussen Blake en zijn concurrenten is zijn leeftijd. De nieuwe wereldkampioen is nog maar 21 jaar oud.

Al sinds zijn tienerjaren staat Jamaicaanse jongeling bekend als een groot talent. Hij is bij de junioren nationaal recordhouder op de 100 meter in zijn land. Daarnaast is Blake samen met de Nigeriaan Seun Ogunkoya op diezelfde afstand de jongste atleet die onder de 10 seconden dook. Beide sprinters deden dat toen zij 19 jaar en 197 dagen oud waren. Met een persoonlijk record van 19.78 behoort Blake ook op de 200 meter tot de wereldtop.

Na zijn goede prestaties bij de junioren ging het sprinttalent in training bij de Racers Track Club, een van de twee sprintbastions op Jamaica. Daar traint ook Usain Bolt, Blakes grote voorbeeld. 'Usain helpt me enorm. Tijdens trainingen motiveert hij me en hij houdt me gefocust', liet hij in de Jamaica Gleaner weten.

De afgelopen weken zette Blake de eerste stappen naar een mooie carrière. De dopingschorsing van drie maanden die hij in 2009 kreeg opgelegd, zal daarbij altijd een kanttekening blijven. Vlak voor de WK van dat jaar werd hij positief bevonden op het stimulerende middel methylhexanamine. Hoewel het middel niet op de lijst van verboden producten van het wereldantidopingagentschap WADA voorkomt, schorste de Jamaicaanse antidopingcommissie hem toch.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden