Geen rechtsbijstand voor benadeelden in proces-Wilders

Benadeelde partijen in het proces-Wilders krijgen geen rechtsbijstand, hoewel het Openbaar Ministerie dat eerder toejuichte. De Raad voor Rechtsbijstand heeft de meeste verzoeken afgewezen.

Geert Wilders eerder in de rechtbank. Beeld null
Geert Wilders eerder in de rechtbank.

Göran Sluiter, advocaat namens acht benadeelde partijen, snapt niets van de overwegingen om de rechtsbijstand te weigeren. 'Bijstand van een advocaat is in dit proces geen keuze maar een noodzaak omdat het een juridisch complexe zaak is, de rechtbank enkel goed onderbouwde vorderingen in behandeling neemt en alleen advocaten toegang hebben tot het dossier.'

Sluiter wijst erop dat vorderingen die niet-ontvankelijk zijn verklaard allemaal zonder advocaat zijn opgesteld. 'Nederland stelt de positie van het slachtoffer in het strafproces te verbeteren, maar geeft niet thuis als het er echt om gaat.' Sluiter zegt dat het om een bijzonder proces gaat, met grote politieke en maatschappelijke aandacht, en dat veel slachtoffers juist worden afgeschrikt door de media-aandacht.

De rechtszaak tegen PVV-leider Geert Wilders, die maandag begint in de extra beveiligde rechtbank nabij Schiphol, zal rechtstreeks via internet worden uitgezonden.

Wilders wordt vervolgd voor groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie vanwege zijn uitlatingen over Marokkanen op 12 en 19 maart 2014 in Den Haag. Hij zei dat hij 'minder Marokkanen' in Nederland wilde. Daarop werden ruim 6.400 aangiften tegen hem gedaan. Het Openbaar Ministerie (OM) riep personen en organisaties op zich te voegen bij een advocaat. Uiteindelijk hebben 61 partijen - 56 personen en 5 organisaties - een vordering ingediend.

De rechtbank in Den Haag besloot twee weken geleden al dat vorderingen met een bedrag hoger dan 500 euro niet-ontvankelijk waren, waardoor 18 personen afvielen. Sommigen vroegen tienduizenden euro's en één persoon maakte aanspraak op bijna een half miljoen euro.

Ditmaal liggen de kaarten in het proces Wilders heel anders

Vandaag begint het 'Minder, minder'-proces tegen Geert Wilders. De strafzaak, die wekenlang zal duren, draait om de vraag of de PVV-voorman te ver ging toen hij opriep tot minder Marokkanen. Wat kunnen we verwachten? (+)

Spreekrecht

De Raad voor Rechtsbijstand voert meerdere redenen aan om rechtsbijstand aan de overgeblevenen te weigeren. Zo is er bij het proces geen spreekrecht voor personen, vindt de raad dat zelfredzaamheid belangrijk is en dat slachtoffers zich ook kunnen melden bij stichtingen of maatschappelijk werk. Maar Slachtofferhulp wil geen mensen bijstaan omdat de zaak juridisch complex is. Een deel van de slachtoffers kan zich bovendien niet goed in het Nederlands uiten of wil de vordering niet mondeling toelichten.

Dat het OM rechtsbijstand toejuicht 'maakt niet dat de raad gevraagde toevoegingen dient te verlenen', omdat deze een 'eigen afweging' maakt. In het eerste proces tegen Wilders is wel rechtsbijstand verleend. En ook aan één ander slachtoffer in het huidige proces, maar volgens de raad is dat 'ten onrechte' gebeurd. Advocaat Sluiter gaat de beslissing van de Raad voor Rechtsbijstand aanvechten bij de rechtbank.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden