Geen pyjamadag, wel zelf toiletpapier betalen

Het wordt er niet gezelliger op in verzorgingstehuis Emmaus in Boxtel. De directie moest de nodige schroom overwinnen, maar kwam gisteren dan toch met pijnlijk nieuws voor de zeventig inwonende ouderen....

Robert van Gijssel

Familieleden van de bewoners van Emmaus zijn tijdens speciale bijeenkomsten geormeerd. Volgens P. Kanters van de raad van bestuur, werd er even gefronsd, 'maar uiteindelijk snapte iedereen dat we een keuze moesten maken'.

Toch begrijpt Kanters ook wel dat dit niet lekker valt. Daarom haast hij zich te zeggen dat het allemaal nog veel erger had gekund. Herinneren we ons nog de pyjamadag in een oord waar de ouderen niet eens meer in de kleren werden geholpen? Kijk, daar begint Emmaus dus niet aan, dat gaat Emmaus net een stap te ver. 'Er is nadrukkelijk niet gekozen voor een zogenoemde pyjamadag, een vaste toiletronde of het verstrekken van maar twee in plaats van drie maaltijden per dag', zegt Kanters. De ouderen mogen dus in hun handjes knijpen dat ze nog op ieder gewenst moment hun plasje kunnen doen.

Bovendien moeten we goed begrijpen dat dat gratis toiletpapier eigenlijk een extraatje was. Kanters: 'In de meeste verzorgingstehuizen zit toiletpapier helemaal niet in het pakket.' Het gratis papier in Emmaus was ooit zo gegroeid en blijven hangen.

Het maakt geen indruk op staatssecretaris Ross van Volksgezondheid. Die is gisteren in grote woede ontstoken toen ze hoorde van de afbraak in tehuis Emmaus.

'Dadelijk besluiten ze de bedden van de bewoners niet meer te verschonen', zegt Ross. Verzorgingshuizen krijgen volgens haar een uitkering uit de AWBZ. 'En van dat bedrag moeten ze de verzorging van bewoners betalen. Ook hun toiletpapier, ook hun tandpasta en shampoo. Dat hoort er allemaal bij.'

Niet, zegt Kanters. Zeep en shampoo zitten ook niet in het pakket.

Een zaakje om uit te laten zoeken door de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Ross laat een diepgravend onderzoek instellen. Ross is het zat, dat verzorgingshuizen onder het mom van bezuinigingen op de AWBZ ingrijpen in hun zorgverlening. 'De tarieven voor de verzorging zijn gelijk gebleven. Er is niets aan veranderd.'

Misschien heeft het management van Emmaus wel op een verkeerde manier met geld gesmeten, denkt de staatssecretaris.

Wat hoopt Kanters op jaarbasis nu eigenlijk te besparen op het toiletpapier. Moeilijk in te schatten, zegt Kanters, maar het loopt volgens hem al snel in de duizenden euro's.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden