Geen politieke pitbull, wel hondstrouw aan de PVV

Wilders gaat de verkiezingen in met twee vrouwen aan zijn zijde. Na kopstuk Geert Wilders staat oudgediende Fleur Agema op plaats twee van zijn kandidatenlijst, Vicky Maeijer is de verrassing op plaats drie. Hoe komt deze 30-jarige juriste en marathonloopster in Wilders' top-5?

Vicky Maeijer in de plenaire zaal van het Europees Parlement. Beeld ANP
Vicky Maeijer in de plenaire zaal van het Europees Parlement.Beeld ANP

In het Europees Parlement krijgt ze steeds een à anderhalve minuut spreektijd. En ze spreekt in hetzelfde ritme, met de dezelfde intonatie als haar politiek leider Geert Wilders.

Over landgenoot Frans Timmermans: 'De heer Timmermans en zijn kompanen kunnen dan wel in veertien talen champagne bestellen, ze verstaan in geen enkele taal de wil van de gewone man.'

Over vluchtelingen op de Middellandse Zee: 'Dit parlement nodigt de hele wereld uit om deze kant op te komen. U komt met geen enkel voorstel om een einde te maken aan deze asielinvasie; niets zegt u over de terroristen die tussen de asielzoekers meereizen om dood en verderf te zaaien.'

Vicky Maeijer is de naam, 30 jaar jong, blond als Marine Le Pen en hoogste nieuwkomer op de PVV-lijst. Volgens Wilders is ze een politiek supertalent. 'Geert gelooft in mij', zei ze ooit tegen Nu.nl, in een zeldzaam interviewtje.

Fopparlement

Maeijer praat vooralsnog niet. Ze laat mediaverzoeken onbeantwoord - zoals dit past in de PVV-huisstijl. Ze houdt zich ook niet op met de Nederlandse collega's in Brussel. Liever blaast ze plenair, namens de fractie van Europa van Naties en Vrijheid (ENF), tegen de 'Evil Union', desnoods voor een lege zaal.

Het parlement waarvan ze in Brussel deel uitmaakt noemt ze een 'fopparlement' en Frans Timmermans is 'akela Timmermans'. De toon is onvervalst populistisch. Haar bijdragen lijken rechtstreeks afkomstig uit Den Haag, met als ghostwriters Wilders en Martin Bosma.

Collega-europarlementariërs zien een jonge vrouw die praat in sjablonen, klapt voor ENF-fractievoorzitter Le Pen, maar verder nauwelijks zichtbaar is. Dat ze zo hoog op de PVV-lijst staat heeft niet automatisch met haar kwaliteiten te maken. Ze is in ieder geval 'geen brievenbusplasser' - waar Wilders zo bang voor is. Maar ook geen politieke pitbull. Daar staat tegenover dat Maeijer een hoog publiciteitsprofiel heeft: dan schop je het al snel ver bij de baas.

Vicky Maeijer werd geboren in Rotterdam en groeide op in Capelle aan den IJssel: vader was landmeter, moeder werkte in de kinderopvang. Na de middelbare school ging ze rechten studeren aan de Erasmus Universiteit. In 2006 kwam ze als stagiaire op het Binnenhof terecht, bij PVV-Kamerlid Raymond de Roon. In 2009 studeerde ze af. De PVV bleef ze trouw. Ze ging als beleidsmedewerker mee met Louis Bontes naar Brussel. In 2011 werd Maeijer op 24-jarige leeftijd voorzitter van de PVV-Statenfractie in Zuid-Holland.

Stoere taal

Ze was nerveus, die eerste avond, maar bediende zich meteen van stoere taal. Ze zei: 'De meeste moskeeën in Nederland staan in Zuid-Holland. De grootste moskee van West-Europa staat in Rotterdam. Genoeg is genoeg.' Tevreden keek haar gehoor toe, onder wie Wilders en Kamerlid Harm Beertema, die opmerkte: 'Ze brengt een vleugje glamour in de wat seksloze provinciepolitiek.' Wilders toonde zich trots: 'Maeijer brengt een boodschap van bevrijding en hoop.'

In 2014 voltooide ze de marathon van Rotterdam in een tijd van 3 uur 58 minuten en 54 seconden. Een maand later keerde ze terug in Brussel om toe te treden tot het 'fopparlement', tegen een vergoeding overigens die twee keer zo hoog ligt als straks in Den Haag.

Maeijer is Wilders hondstrouw. Ze is aanwezig op Twitter en hoewel haar eigen inbreng daar beperkt is, retweet ze dagelijks braaf wat haar politiek leider de wereld in slingert. In dezelfde sfeer werkt ze in Brussel en Straatsburg. Ze wijkt niet van de partijlijn af. Slechts een enkele keer permitteert ze zich een frivoliteit. In de zomer van 2015 opent ze de aanval op buitenlandchef Federica Mogherini, die 3 miljoen euro reserveert voor porseleinen serviesgoed voorzien van EU-logo en zilveren bestek voor de 140 vestigingen van de Europese dienst wereldwijd.

Fratsen

Maeijer vindt dat Mogherini 'maar naar Ikea moet gaan en raadt haar aan dit soort 'fratsen' voortaan zelf te betalen uit 'haar belastingvrije inkomen van 24 duizend euro per maand'. Een relletje is geboren, want de term 'fratsen', die kon volgens haar collega's niet. Maeijer op haar beurt jent: 'Fratsen van 3 miljoen zijn inderdaad beledigend, voor de belastingbetaler welteverstaan!'

Het moet raar lopen wil Maeijer na de verkiezingen niet haar entree maken in de voorste linie van de PVV-Kamerfractie. Meer dan in Brussel nog zal ze zich dan moeten bewijzen. Op het Binnenhof moet ze in ieder geval zichtbaarder worden. Want, zegt VVD-europarlementariër Hans van Baalen: 'Als u mij nu een foto van mevrouw Vicky Maeijer zou tonen, zou ik haar niet herkennen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden