Geen plezierjacht meer in natuurplan PvdA, D66 en GroenLinks

Als het aan PvdA, D66 en GroenLinks ligt, stopt de plezierjacht op wilde eend, fazant, patrijs, haas, konijn en houtduif. In hun gezamenlijke plan Mooi Nederland stellen de partijen maandag dat er alleen dieren mogen geworden gevangen of gedood om natuurschade te bestrijden of te voorkomen dat er bijvoorbeeld teveel zwijnen in een gebied leven. De lijst met vrij bejaagbare dieren wordt afgeschaft.

De plezierjacht verdwijnt als het aan PvdA, GroenLinks en D66 ligtBeeld ANP

Daarbij willen ze 'natuurvandalisme' strenger bestraffen en ze denken dat het nationale netwerk van natuurgebieden, ondanks de economisch moeilijke tijden, in 2025 gerealiseerd kan zijn. Wel vinden ze het beter om de abstracte naam Ecologische Hoofdstructuur (EHS) die al sinds de jaren 80 voor het project wordt gebruikt, los te laten en te vervangen door Natuurnetwerk Nederland.

PvdA, D66 en GroenLinks kondigden vorig jaar aan met een alternatief te komen voor de plannen van voormalig staatssecretaris Henk Bleker. Bleker bezuinigde fors op natuurbeheer, zette de rem op het natuurnetwerk en liet meer dieren toe op de jachtlijst. In Mooi Nederland komen de partijen met voorstellen om de natuurwetgeving eenvoudiger te maken, natuur en landschap beter te beschermen en een goede omgang met natuur en landschap te waarborgen.

In plaats van de huidige 'lappendeken'' met verschillende soorten natuurgebieden, komen er slechts twee categorieën met verschillende beschermingsregels: topnatuur en mooi Nederland. De eerste groep bestaat uit de bekende gebieden als de Veluwe en de Wadden. In de tweede categorie zitten bijzondere en typisch Hollandse gebieden als Kinderdijk, het Groene Hart of het Limburgs heuvellandschap. Ook de gebieden binnen het Natuurnetwerk Nederland vallen in deze categorie.

Sharon Dijksma (staatssecretaris Economische Zaken) krijgt de voorstellen maandag aangeboden. Zij heeft al laten weten dat het plan Mooi Nederland, dat ook voor advies naar de Raad van State gaat, een centrale plek krijgt bij de verdere uitwerking van de natuurwetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden