Geen platte seks in Tongli

Volkskrant-correspondent Hans Moleman en zijn medewerkster Ying Huang reizen de komende week vanuit hun standplaats Shanghai langs de oostkust naar de olympische hoofdstad Peking....

Zeventig kilometer buiten Shanghai, even na het Vliegdekschip-amusementspark, slaan we de expressway al weer af – naar Tongli, historisch dorpje in de Yangtze-delta. Tongli is een lieflijk oord met eeuwenoude grachtjes en boerenhuizen en sinds een paar jaar een aparte attractie: het China Sex Culture Museum.

Het dorp is behoorlijk gegroeid sinds de laatste keer dat we er langskwamen. De streek heeft wat van de omgeving van de Loosdrechtse en Vinkeveense plassen: hier strijkt het geld uit de randstad van Shanghai neer om, met uitzicht op het water, bij te komen van de hectiek van de grote stad. Aan de rand van Tongli zijn rijen fraaie witte villa’s verrezen, buitenhuizen van de Chinese bourgeoisie.

Het waterdorp zelf is een populaire bestemming voor dagjesmensen, die met de bus uit Shanghai, Suzhou of Wuxi komen om in een bootje rondgevaren te worden. En soms gaat de groep dan nog even langs het levenswerk van professor Liu Dalin, dat onderdak heeft gevonden in de voormalige katholieke hogere meisjesschool van Tongli, een prachtig oud Chinees-Europees gebouw met koele veranda’s en een binnenhof.

In dit seksmuseum is geen plaats voor platte porno. De professor heeft liefdevol Chinese erotica verzameld, van een duizenden jaren oude kloeke dildo van jade en breekbare porseleinen beeldjes van extatisch verstrengelde stelletjes tot fijnzinnige schilderingen van de escapades van de Chinese adel in vervlogen tijden.

Zoals ‘Coitus in het Bos’, een vervolgverhaal in pentekeningen dat een uitstapje van edelman en zijn vrouw en twee diensters in de vrije natuur verbeeldt. Wanneer graaf zijn grafin bestijgt, houdt de ene dienstmaagd de benen van de edelvrouw behulpzaam gespreid, terwijl de andere maagd de edelman voorzichtig met de hand aanduwt.

Het is een boeiende schets van het lustleven in de hoogste regionen van de Chinese samenleving, eeuwen geleden: zelfs in de hitte van het minnespel blijven de gezichten van het gezelschap op zeer vroom staan.

Hoogtepunt van de collectie van professor Liu? Het zou het houten zadel-met-opklapdildo kunnen zijn, ooit wreed gebruikt om overspelige vrouwen een lesje te leren. Maar vanuit ambachtelijk oogpunt winnen de Chinese minnestoelen het toch moeiteloos.

Luie, lage stoelen zijn het, voorzien van opvallend lange armleuningen. De vrouw legde zich erin neder, haar onderbenen gevleid op de leuningen, waarna de heer des huizes zich op de knieën gezeten van zijn taak kweet.

In de keizertijd ondersteunden dergelijke fang zhong shui – het best te vertalen als binnenhuistechnieken – een opwekkende Chinese wijsheid: goede seks is heilzaam voor de gezondheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden