Geen platte kar, maar een rouwstoet

Toch benieuwd hoe die gemoedelijke topclub uit Eindhoven zich houdt in tijden van crisis, nu het welriekende aroma van de aanstaande landstitel is verdwenen en teleurstelling zich meester heeft gemaakt van PSV....

Van onze verslaggever Willem Vissers

Wie gelooft nog in prolongatie van de titel, nadat AZ en Ajax de Brabanders op de voorlaatste speelronde op grond van het doelsaldo hadden gepasseerd? ‘In overleg met PSV is de eventuele huldiging in de stad reeds afgeblazen’, aldus een woordvoerster van de gemeente Eindhoven. ‘Mocht PSV alsnog kampioen worden, dan is het feest ín het stadion.’

‘Maandag is een rouwstoet voorbijgetrokken’, zegt manager voetbalzaken Stan Valckx over de situatie op de training van maandag, een dag na de 1-1 tegen FC Utrecht. ‘We hebben de spelers een paar dagen vrij gegeven. Daarna zullen ze weer op het veld willen staan, om hun frustraties weg te spelen.’

Eén oorzaak is niet aan te geven voor het schrikbarende verval van PSV sinds de winterstop. Aan te nemen valt wel dat de club voor forse veranderingen staat, waarvan sommige niets te maken hebben met de sportieve ineenstorting (de komst van de nieuwe directeur Reker bijvoorbeeld) en andere wel. Zo zal veel veranderen in de selectie, zeker als PSV via de play-offs zou degraderen naar de UEFA Cup.

Het lijkt alweer lang geleden dat voetballend Eindhoven grappen maakte over de platte kar met kampioenen, die met sneeuwkettingen door de stad zou rijden.

Nu sijpelt teleurstelling door, en onvrede. Trainer Koeman zou opeens te zakelijk zijn in de relatie tot de Zuid-Amerikanen. ‘Voor de winterstop kreeg hij bijna een standbeeld’, aldus Valckx.

Kluivert, die nooit de indruk wekte volledig fit te zijn, haalde zijn gram over de weinige speeltijd die hem was gegund. Niet hij maar de 17-jarige Zeefuik viel tegen Utrecht in voor Farfán.

Had Alex niet een kwartiertje langer kunnen voetballen? En wat doet Cocu? Wie kan zich voorstellen dat hij nog doorgaat? Cocu zag zijn woede de laatste weken alleen maar groeien toen hij merkte dat niet iedereen besefte dat onvoorwaardelijke strijd wordt gevraagd als het voetbal tegenvalt. ‘Als ik nu een besluit moest nemen, wist ik het wel’, zei hij na het verloren duel met NEC, nadat hij met een megafoon de onrustige fans had gesust.

Zaakwaarnemer Rob Jansen: ‘Phillip neemt de tijd. Hij kan doorgaan bij PSV, stoppen of nog een keer naar het buitenland vertrekken. Nee, ik kan me niet voorstellen dat hij naar een andere club in Nederland gaat.’

PSV heeft bijna alleen vette jaren gekend deze eeuw. Kampioen in 2000, 2001, 2003, 2005 en 2006. En natuurlijk had 2007 in dat rijtje horen te staan.

Valckx: ‘Je kunt geen tien keer op rij kampioen worden, maar de manier waarop de voorsprong is weggegeven, is zeer teleurstellend.’ Als PSV de Champions League mist ‘zal het financieel moeilijker worden.’

De basisbegroting bedraagt ongeveer 50 miljoen euro en neemt door deelname aan de Champions League toe tot 60, 65 miljoen of meer. PSV maakte in het vorige seizoen voor het eerst na slechte jaren weer eens winst, ongeveer 2,5 miljoen euro.

Zonder Champions League is PSV niet zo aantrekkelijk voor internationale toppers. Contracten van mindere goden als Addo, Lamey, Reiziger, De Jong, Smit en Kluivert lopen af. Ze zullen niet terugkeren. Aissati komt terug van FC Twente, net als mogelijk Bakkal. Reis is reeds aangetrokken, een jonge, technisch vaardige spits uit Brazilië, plus Vagner, een kleine verdediger met een goede voorzet. ‘Spelers voor de toekomst’, aldus scout Piet de Visser.

PSV had, hoewel men daar binnen de club geheimzinnig over doet, snel na de competitie op 29 april naar China willen vertrekken, om de aanwezigheid in de selectie van de Chinees Sun te gelde te maken. Voormalig voorzitter Westerhof verbleef onlangs in China en constateerde dat de combinatie PSV-Sun lucratief had kunnen zijn.

Nu PSV vermoedelijk is veroordeeld tot de play-offs, is zo’n reis onmogelijk. Bovendien worden de Zuid-Amerikanen mogelijk geselecteerd voor de Copa America in Venezuela.

‘PSV had een spits moeten kopen in de winterstop’, is de meest gehoorde klacht. PSV maakte vanaf januari 17 competitiedoelpunten, twee meer dan bijvoorbeeld ADO Den Haag. Koné scoorde nog eenmaal. En dan te bedenken dat Robert was verhuurd aan Betis, waar hij 8 keer scoorde in 24 duels.

Nee, het seizoen 2006-2007 zal ze jaren heugen in Eindhoven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden