Geen plan nationaal politiekorps

Minister Remkes van Binnenlandse Zaken heeft maandag in het Kamerdebat over politie en veiligheid ontkend plannen te hebben voor een nationaal politiekorps....

Van onze verslaggeefster Rachida Azough

Zaterdag zou Remkes in RTL Nieuws een fusie van de bestaande 26 politiekorpsen in het vooruitzicht hebben gesteld. Dit nationale korps zou leiden tot meer efficiency. Gisteren verklaarde Remkes verkeerd begrepen te zijn. Hij had slechts gezegd dat het politiebestel in 2005 wordt geëvalueerd. Een van de mogelijke aanbevelingen die uit deze evaluatie naar voren zouden kunnen komen, is het instellen van een nationaal korps.

Het lukte Remkes gisteren niet de Kamer ervan te overtuigen dat hij alles in het werk stelt om in 2010 vierduizend extra agenten op straat te hebben. Behalve de inzet van overtollige militairen voor politietaken gaat de minister zich ook bezinnen op de kerntaken van de politie. Remkes vroeg zich af of de politie zich nog wel moet bezighouden met blikschade en gevonden voorwerpen.

Een meerderheid van de Kamer betwijfelde dat de minister de doelstelling van vierduizend extra agenten zal halen en kwamen daarom met eigen plannen voor de gewenste hoeveelheid 'blauw op straat'.

Zo denkt CDA-Kamerlid Algra duizend politieagenten 'te winnen' door het ziekteverzuim verder omlaag te krijgen. Momenteel streeft de politie ernaar het ziekteverzuim terug te brengen naar 8 procent. Volgens Algra is 6 procent haalbaar. 'Dat scheelt duizend agenten.'

LPF'er Eerdmans ziet heil in een vrijwillige verlenging van de werkweek van agenten van 36 naar 40 uur.

Verder steunde D66 voor het eerst de inzet van particuliere beveiligingsdiensten die politietaken overnemen. Eerder was alleen de VVD daarvan voorstander.

De VVD'er Cornielje ziet vooral winst in de inzet van defensiepersoneel bij politietaken. Dat kan heel snel, denkt Cornielje. Zo kunnen marechaussees, die ervaring hebben met het bewaken van kazernes, snel aan de slag bij de bewaking van ambassades. Agenten die deze taak thans op zich nemen, kunnen dan de straat op.

PvdA-Kamerlid Van Heemst wilde gisteren vooralsnog alleen antwoord op de vraag of de minister die vierduizend extra agenten vóór 2010 zal halen of niet.

Van Heemst heeft er weinig vertrouwen in. 'Het CDA beloofde gedurende de verkiezingscampagnes van 2002 en 2003 wel tienduizend extra agenten. Daar hebben we niets meer van gehoord. Laat ze eerst maar zorgen dat die vierduizend er komen.'

De linkse partijen lieten blijken te vrezen dat de prestatiecontracten met de politie ertoe zullen leiden dat agenten aleen nog maar bonnen uitschrijven. Volgens hen leggen die contracten te veel de nadruk op repressie en niet op preventie.

Ook zouden ze meer bureaucratische rompslomp veroorzaken. 'Wordt het bonnen schrijven om het schrijven?', vroeg SP'er De Wit zich af.

Volgens minister Remkes is de vrees niet terecht. Als de afspraken niet voldoen 'dan worden ze aangepast'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden