Geen pardon zonder politiek rumoer

Bijna verlangend sprak premier Balkenende vrijdag het voornemen uit om ‘dit vraagstuk een keer tot een oplossing te brengen’....

De oplossing is naderbij gekomen, nu staatssecretaris Albayrak van Justitie vrijdagavond een akkoord met de gemeenten heeft gesloten over de uitvoering van een pardonregeling. Maar het politiek gekrakeel is nog niet over. De komende tijd moet duidelijk worden wie er precies wel en niet onder de regeling gaan vallen.

Dat kan leiden tot tal van juridische problemen. Ook politiek ligt het nog steeds gevoelig. Het generaal pardon werd met nipte Kamermeerderheid opgelegd aan het nieuwe kabinet, maar de rechtse oppositie blijft mordicus tegen en weet dat ook veel Nederlanders argwaan koesteren.

Dat bleek vrijdag toen RTL en NOS een uitgelekt detail van de nieuwe pardonregeling brachten: met één keer liegen over de identiteit zou een afgewezen asielzoeker tóch recht hebben op een verblijfsvergunning, meldden de zenders.

PVV-Kamerlid Fritsma stelde een lijst boze Kamervragen op over het toelaten van ‘leugenaars en criminelen’: ‘Bent u zich bewust dat deze bizarre keuze om wangedrag te belonen vele andere vreemdelingen aan zal moedigen te sjoemelen, te liegen en te bedriegen?’

De VVD volgde kort daarop met een verontwaardigde reactie van Kamerlid Kamp: ‘Zij hebben bewust de boel bedonderd. Ik vind het schandalig als zij een verblijfsvergunning voor Nederland zouden krijgen. De hele generaal pardonregeling deugt van geen kant.’

Balkenende moest op zijn wekelijkse persconferentie de vraag beantwoorden of het kabinet liegen beloont. Dat is ongemakkelijk voor een CDA-premier, die altijd de lijn van VVD-minister Verdonk heeft gesteund en zich tot het laatst tegen een generaal pardon heeft verzet. Hij verdedigde het besluit vrijdag voorzichtig: als sprake was van evident misbruik en meerdere keren valse identiteiten zijn aangenomen, komt de asielzoeker niet in aanmerking voor een verblijfsvergunning.

De brief die Albayrak uiteindelijk naar de Kamer stuurde, bevestigt dit, en vervolgt: ‘Anderen, bij wie twijfel is over identiteitsgegevens, kunnen binnen twee maanden opheldering verschaffen.’

Het kabinet stelt daarmee dat sommige vluchtelingen bij aankomst een te billijken reden kunnen hebben om hun ware identiteit te verbergen. Daar zijn goede redenen voor, vindt CDA-Kamerlid Van de Camp.

Hij is boos over de ‘goedkope manier’ waarop de NOS, RTL en de oppositie de kwestie hebben geïnterpreteerd: ‘Ik heb buitengewoon veel moeite met het woord liegen. Dat is stemmingmakerij van hier tot Tokio.’ Van de Camp bestreed eind vorig jaar namens het CDA het generaal pardon te vuur en te zwaard. Nu het besloten is, wil zijn partij het ‘loyaal en fair’ uitvoeren, zegt hij. En neemt hij het op voor vluchtelingen die volgens hem vaak een valse identiteit opgeven uit angst voor vervolging.

‘Denk je dat je het Khomeini-regime kunt ontvluchten door gewoon met een paspoort en onder je eigen naam te vertrekken? En dat wordt dan op de Nederlandse journaals als leugen neergezet.’ Van de Camp stelt dat identiteitsproblemen inherent zijn aan een asielaanvraag. ‘Ik ken geen vluchtverhaal zonder.’ Premier Balkenende had dan ook ‘steviger’ weerwoord moeten geven, vindt hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden