Geen pardon in Guantánamo

De Verenigde Staten zullen de gevangenen van Guantánamo Bay vasthouden 'zolang als nodig is'. Minister van Defensie Rumsfeld kondigde gisteren wel de instelling van een panel aan waar gedetineerden één keer per jaar hun zaak mogen bepleiten....

Van onze correspondent

'We moeten onthouden dat de mensen die we gevangen houden daar niet zitten omdat ze een auto hebben gestolen of een bank hebben beroofd', aldus Rumsfeld. 'Het zijn vijandige strijders en terroristen die worden vastgehouden voor oorlogsdaden tegen ons land en daarom gelden voor hen andere regels.'

Rumsfeld zei vrijdag op een spreekbeurt in Miami niet wat moet worden verstaan onder 'zolang als nodig is'. Maar bronnen op het ministerie van Defensie zeggen dat het om tal van jaren kan gaan en wellicht zelfs om levenslange detentie. De New York Times citeerde gisteren een anonieme hoge ambtenaar die betoogde dat op Guantánamo 'het ergste van het ergste' wordt vastgehouden. De ambtenaar zei dat het Pentagon zich minder zorgen maakt over de rechten van de gedetineerden en meer over 'het recht van de soldaten dat die lui niet terugkeren op het slagveld'.

Op Guantánamo Bay, een Amerikaanse basis op Cuba, zitten ruim zeshonderd mensen vast zonder vorm van proces. Zij zijn afgesloten van elk contact met de buitenwereld. Veruit de meesten van hen zitten er al ruim twee jaar en zijn opgepakt tijdens de oorlog in Afghanistan tegen het Taliban-bewind. Ongeveer tachtig zijn teruggestuurd naar hun land van herkomst. Groeperingen die actief zijn op het gebied van mensenrechten en een aantal regeringen dringen aan op vrijlating dan wel een eerlijke procesgang.

In een kennelijke poging de kritiek het hoofd te bieden, lanceerde minister Rumsfeld gisteren de gedachte van een uit drie leden bestaand panel. Gevangenen kunnen het panel om vrijlating vragen en zullen dan worden gehoord. Het is niet duidelijk hoe het panel zal worden samengesteld. Het lijkt niet de bedoeling dat gevangenen zich mogen laten vertegenwoordigen door een advocaat.

In april zal het Hooggerechtshof zich buigen over de rechtmatigheid van de detentie op Guantánamo Bay.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden