Geen papaver meer, dan maar dochters verkopen

Arme boeren die hun schulden niet kunnen betalen omdat de Taliban hen verbieden papaver voor opium te verbouwen, verkopen hun dochters om aan hun schuldeisers te voldoen....

AP

'Ik heb net met een boer gesproken die me vertelde dat hij zijn dochter had gegeven aan iemand van wie hij had geleend', zegt Amir Mohammed Haqqani. Hij is hoofd van de Taliban-drugsbestrijding in de provincie Nangarhar, verleden jaar de op een na grootste regio waar opium werd geproduceerd. Van oudsher betalen boeren leningen af met hun papaveroogst.

Voor de boeren is het verbod een ramp. Ahmed Rehman, die met zijn drie broers nauwelijks meer dan een hectare land bezit in Nangarhar, zegt dat de papaver die hij op een deel van zijn land verbouwde hem vorig jaar 2600 gulden opleverde. Dit jaar mag hij naar eigen zeggen blij zijn als de uien en de voedergewassen die zijn hele perceel beslaan 700 gulden opleveren. Toch zegt Rehman dat hij nooit heeft overwogen om toch papaver te zaaien. 'Natuurlijk was ik bang. Ik wilde niet in de gevangenis belanden en mijn vrijheid en mijn waardigheid kwijtraken', zegt hij.

De wanhoop van de boeren wordt ten dele veroorzaakt door het verbod op papaverteelt en het ontbreken van alternatieven voor de boeren. Dat zei Kenzo Oshima, plaatsvervangend secretaris-generaal voor humanitaire hulp van de VN. 'Afghanistan is een van de ergste gebieden in de wereld om te overleven.' Oshima riep op de Afghaanse boeren snel te hulp te schieten.

'Ik sprak met een man die zijn 7-jarig nichtje, wier ouders vorig jaar zijn overleden, heeft weggegeven in ruil voor 150 kilo tarwe', zei Hans-Christian Poulsen van het VN-kantoor dat zich bezighoudt met de coördinatie van humanitaire hulp in Afghanistan. 'Dat geeft aan hoe wanhopig ze zijn.'

Aan de productie van opium in Afghanistan is vrijwel een eind gekomen, sinds de Taliban in juli vorig jaar de papaverteelt hebben verboden. Dat heeft het Drugsbeheersingsprogramma van de Verenigde Naties (Undcp) gezegd. Een twaalf leden tellend team van Undcp heeft twee weken door de gebieden gereisd waar altijd de meeste opium werd geproduceerd. Er werd zo weinig papaver aangetroffen, dat dit jaar waarschijnlijk helemaal geen opium uit Afghanistan zal komen.

'We doen niet zomaar een slag in de lucht. We hebben het bewijs gezien op het land', zegt Bernard Frahi, directeur van Undcp in Afghanistan en Pakistan. Hij legt een reeks foto's neer van enorme lappen land waar tarwe groeit. Ernaast liggen foto's die vorig jaar op dezelfde plekken zijn genomen, waarop zeeën van bloedrode papavers zijn te zien.

Vorig jaar produceerde Afghanistan volgens de VN bijna 4000 ton opium, ongeveer 75 procent van het aanbod in de hele wereld. Van opium wordt heroïne gemaakt, die wordt afgezet in Europa en Noord-Amerika.

De Taliban, die 95 procent van Afghanistan beheersen, hebben de papaverteelt en de heroïneproductie verboden, omdat ze hebben bedacht dat die in strijd zijn met de Koran. Heroïnelaboratoria zijn in brand gestoken en boeren gevangen gezet tot ze beloofden hun papaveroogst te zullen vernietigen.

De VN-onderzoekers hebben de provincies Helmand, Kandahar, Urzgan en Nangarhar doorkruist, plus delen van twee andere provincies. Deze gebieden waren vorig jaar goed voor 86 procent van de Afghaanse opiumproductie, aldus Frahi. Meer dan hier en daar eens een halve hectare papaver zijn de VN'ers niet tegengekomen. Op de rest van het akkerland, ongeveer 70 duizend hectare, werd geen papaver verbouwd.

Een woordvoerder van de narcoticabestrijding van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei donderdag niet te geloven dat de Afghaanse opiumproductie dit jaar tot nul is gereduceerd. Volgens hem zijn er wel aanwijzingen dat de productie is afgenomen, maar is het nog niet duidelijk in welke mate.

'We geloven voor geen moment dat er een eind is gekomenaan de Afghaanse papaverteelt, maar we zijn blij met positief nieuws.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden