Geen paniek in het hoge noorden

Bas van Kleef (Traject, 18 maart) in het hoge noorden! Hij komt terecht in Aduard, waar hij het chauffeurscafé aanziet voor het hotel, zwerft over één van de industrieterreinen naar hotel Bastion, belandt zelfs in Aduarderzijl, waar 99 procent van de Groningers nog nooit is geweest, wordt ook heus een...

Een suggestie: Als je in een onbekende, grote stad komt, zoals Groningen bijvoorbeeld, rij dan naar een parkeergarage dicht bij het centrum. Dat centrum is in dit geval maar één vierkante kilometer groot. Mocht het hotel dat je op het oog hebt vol zijn (omdat in de stad bijvoorbeeld de wereldtitel boksen wordt verdedigd door Regilio Tuur), dan bezoek je eerst zonder paniek het museum en ga dan informeren bij de plaatselijke VVV.

Zo doen duizenden bezoekers dat dagelijks zonder problemen. Maar ja, die hebben ook niet zo'n geweldig reisverhaal te vertellen.

GRONINGEN S. Klaverdijk

Revoluties

Bas van Kleef wil het Groninger Museum wel eens zien, en reist dus naar Groningen. Daar rijdt hij een volle middag kriskras rondjes door de stad, merkt dat tot in de wijde omtrek alle hotels vol zitten, en keert onverrichterzake terug naar Amsterdam. Echter niet zonder nog even gesneerd te hebben dat er inderdaad 'niets boven Groningen' gaat.

Pas geleden hebben in het Noorden een paar spectaculaire revoluties plaatsgevonden, waarover blijkbaar geen berichten in het Westen zijn doorgedrongen. Daarom praten we Van Kleef nu even bij:

Sinds kort is telefoonverkeer mogelijk tussen Groningen en Amsterdam! Om maar eens een gek idee te opperen: Van Kleef zou nu een dag voordat hij naar het Noorden kwam, via de telefoon een hotel kunnen boeken! Ik geef toe: het klinkt futuristisch, maar het is ècht mogelijk.

En alsof dat nog niet genoeg is: het is de Nederlandse Spoorwegen recentelijk gelukt de spoorlijn Amsterdam-Hilversum te verlengen - helemaal tot in Groningen! Met schier bovenmenselijk inzicht is het station Groningen Centraal zelfs neergezet op nog geen honderd meter van het Groninger Museum . . .

GRONINGEN F. den Hollander

Voorlichten

Groningen heeft met haar verkeerscirculatieplan gekozen voor een autoluw centrum. Een zegen voor wandelaars en fietsers.

Wie met de auto niet om maar door het centrum wil rijden, moet zich even laten voorlichten over de te volgen route.

GRONINGEN Marion Winkels

Rottige Noorden

Ik las dat Bas van Kleef en reisgenote, met een gewaagd toeristisch plan, tevergeefs hebben geprobeerd een slaapplaats te regelen in Groningen of omgeving. Om verschillende redenen een dieptriest verhaal.

Ten eerste vond ik het bijzonder pijnlijk dat er naast Bas en reisgenote ook andere mensen het idee hadden Groningen te bezoeken. Ik ben verbijsterd.

Ten tweede vind ik het een buitengewoon kwalijke zaak dat VVV Groningen toeristen zo misleidt. Hotel Groningen ligt inderdaad slechts vijfhonderd meter verwijderd van de Grote Markt, maar ligt tevens, zoals Bas al aangaf, in de periferie. Dit heeft de VVV verzwegen. Of weten ze bij VVV Groningen niet dat het centrum van een stad pas het centrum van een stad mag heten als het middenin de stad gesitueerd is?

Wat mij het diepst trof in deze treurige geschiedenis, is dat mij (bij navraag) bleek dat de PTT indertijd ook telefoonverbindingen met Leeuwarden mogelijk heeft gemaakt. Had Bas dat geweten, dan had hij vanuit Groningen een hotel in Leeuwarden kunnen regelen, naar het Groninger Museum kunnen gaan, lekker kunnen eten in een eventueel perifeer restaurant in Groningen, 's avonds in 45 minuten naar Leeuwarden kunnen rijden om de volgende dag lekker te kunnen uitslapen en ontbijten in een hotel in Leeuwarden.

Dat rottige Noorden!

GRONINGEN Gerda S. Holkema

Mentaliteit

Ik vond het artikel van Bas van Kleef een fantastische kenschets van Groningen.

Zelf ben ik een geboren Groninger, maar ik heb onder andere zeventien jaar in Enschede gewerkt. In Twente heerst een andere mentaliteit, dat is duidelijk.

Na circa twintig jaar afwezigheid heb ik een eigen huisje in Groningen betrokken, maar ik betreur nu alle dagen dat ik niet in Twente ben gebleven. De wereld ziet er daar anders uit.

Zaken regelen kan men in Groningen beter dan in Den Haag. Maar niets is relatief. Het is merkwaardig dat deze mentaliteit het leven doortrekt; in alle instanties (vooral belastingdiensten), gemeentebesturen en wat je maar tegenkomt.

Hoe anders in Twente, waar men in ieder geval een klein stukje savoir vivre kent.

Het verbaast mij nog dat Van Kleef geen bekeuring heeft gekregen voor het langdurig circuleren en stilstaan in de stad Groningen. Eigenlijk mag hij blij zijn er zonder kleerscheuren te zijn afgekomen.

SLOCHTERDIJK J.W. Kleine

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.