Geen paniek bij zieke leerkracht: invaljuf makkelijker voor de klas

Het basisonderwijs krijgt tijdelijk meer mogelijkheden om invallers voor de klas te zetten. Een deel van de Wet werk en zekerheid wordt van januari tot april buiten werking gesteld om te voorkomen dat scholen kinderen bij een griepgolf naar huis moeten sturen.

Het basisonderwijs krijgt tijdelijk meer mogelijkheden om invallers voor de klas te zetten.Beeld anp

Daar waarschuwden schoolbestuurders vorige maand voor op basis van een onderzoek van de PO-raad, de organisatie van basisschoolbesturen. Scholen gaven op grote schaal aan dat ze moeite hebben om vervangers te vinden voor zieke leerkrachten. Volgens de scholen zouden er bij een griepgolf tienduizenden kinderen naar huis gestuurd moeten worden omdat de invaljuffen en -meesters 'op' zijn.

Door de vorig jaar ingevoerde Wet werk en zekerheid hebben invallers na drie beurten in twee jaar recht op een vast contract. In overleg met de vakbonden is die afspraak voor het basisonderwijs verruimd tot zes keer in drie jaar

Flexwet

Lijdt de meester aan een griepje? Dan is het maar de vraag of de school een invaller weet te vinden. De flexwet krijgt de schuld.

De vakbonden hebben samen met de PO-Raad gewerkt aan een tijdelijke oplossing in opdracht van verkenner Jacques Tichelaar, die door minister Asscher was aangesteld om de invalproblematiek in het primair onderwijs aan te pakken. De bonden stellen dat het om een tijdelijke oplossing gaat en dat het van groot belang is om in de tussentijd met een structurele oplossing te komen, die een betere positie van invallers waarborgt. Een groot aantal scholen werkt bijvoorbeeld met lerarenpools. Die bieden de scholen flexibiliteit, en de leerkrachten meer werkzekerheid.

Verus, een grote koepel van katholieke en christelijke scholen is blij dat het invallersprobleem 'serieus' wordt genomen wordt. 'Dit is een stap in de goede richting. Ons hoofddoel blijft dat er voor het onderwijs een volledige uitzondering voor invallers komt.'

In de cao was afgesproken dat dit schooljaar ervaring zou worden opgedaan met nieuwe contractvormen die een betere positie voor starters nastreven. Deze bieden scholen meer zekerheid op invallers en geeft invallers zelf meer perspectief en verbondenheid met een school. Deze cao-afspraken zouden volgend jaar worden geëvalueerd.

Verkenner Jacques Tichelaar adviseert om in de maanden januari tot en met maart de ketenbepaling in de wwz tijdelijk buiten werking te stellen. In die griepgevoelige maanden zou het dan makkelijk moeten zijn om bij onvoorzien hoog ziekteverzuim tijdelijk extra mensen kortdurend een contract aan te bieden. Nu bonden en PO-Raad instemmen met de door Tichelaar voorgestelde aanpak, ontstaat de mogelijkheid om te werken aan een goed vervangingsbeleid voor scholen, leerlingen én invallers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden