Geen Pakistaanse man durft te tekenen voor scheiding vrouw

Wekenlang waren Shirin Musa van Femmes for Freedom (FFF) en journaliste Naeeda Aurangzeb vergeefs op zoek naar mannen in het bezit van een Pakistaans paspoort. Die moesten bereid zijn als getuigen hun handtekening te zetten bij de Pakistaanse ambassade, om een wanhopige Pakistaans-Nederlandse vrouw te helpen scheiden.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER JANNY GROEN

AMSTERDAM - Zonder mannelijke getuigen verklaart een Pakistaanse rechtbank zo'n scheidingsverzoek niet ontvankelijk. Helpen bij de zoektocht wilden sommige mannen wel. Maar zelfs progressieve Pakistaanse Nederlanders trokken hun medewerking in toen ze beseften dat ze zelf moesten tekenen.

Musa, die net als Aurangzeb een Pakistaanse achtergrond heeft, heeft nog geprobeerd vier vrouwen in te zetten. In het islamitisch recht is de getuigenis van een vrouw de helft waard van die van de man. Maar zo'n vrouwenkwartet wordt niet geaccepteerd. Het moeten per se mannen zijn. 'Ronselen voor de jihad in Syrië leek wel makkelijker dan het ronselen van getuigen voor een Pakistaanse scheiding', zegt Musa, die een noodkreet op de FFF-site plaatste en haar frustraties uitte aan ex-VVD-Kamerlid en verwoed twitteraar Arend-Jan Boekestijn.

Het gaat om een Pakistaans-Nederlandse vrouw van 30 jaar, die vorige zomer onder dwang is uitgehuwelijkt aan een man in Pakistan. Zij is terug in Nederland en wil dolgraag scheiden. Haar man weigert elke medewerking. De wens van de vrouw is niets waard als die niet wordt gesteund door twee mannen. 'Dan blijft ze de rest van haar leven in huwelijkse gevangenschap', zegt Musa.

Boekestijns tweet werd in razend tempo verspreid en opgepikt door de redactie van De Social Club van BNN. Verslaggevers van dat tv-programma zijn Musa en Aurangzeb gaan helpen bij hun zoektocht.

Onder druk van die publiciteit lijkt een doorbraak te zijn bereikt. Donderdagmiddag nam de Pakistaanse ambassade plotseling contact op met Musa met de boodschap dat men samen op zoek wil naar mogelijkheden om de vrouw te helpen. Inmiddels hebben zich drie mannen gemeld, onder wie Adeel Mahmood, nummer twee op de lijst van de Haagse partij Islam Democraten.

Mahmood snapt 'de heisa' niet. 'In mijn omgeving wist niemand van die zoektocht. Ik weet niet waar de vrouwen hebben gezocht. Ik kwam er pas donderdag achter.' Mahmood heeft goede contacten met de Pakistaanse ambassade. Hij denkt dat alles snel is afgerond. 'De inzet van twee mannelijke getuigen is een normale procedure. Als het moet, teken ik.'

Musa houdt een slag om de arm. 'Ik wil eerst zien dat ze ook echt hun handtekening zetten.' Ze zegt dat ze met soortgelijke dossiers eerder bij de ambassade heeft aangeklopt. 'De vorige ambassadeur, een vrouw, zei dat ik de procedures moest accepteren. Vrouwen hebben te maken met een systeem dat niet kan worden veranderd, zei ze.'

Zelfs als de mannen hun handtekening zetten, is de scheiding nog lang niet rond. Musa: 'Pakistaanse rechters kunnen zo'n zaak eindeloos frustreren. Mijn eigen zus vecht al sinds 2008 voor een scheiding. Pakistaanse rechters hechten zeer aan de echtelijke gehoorzaamheidsplicht.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden