Geen overlevenden crash in Mali

Het woensdag neergestorte vliegtuig van Air Algérie is vrijdag gevonden in de woestijn van Mali. Niemand van de inzittenden heeft het ongeluk overleefd. Er waren 118 mensen aan boord, twee meer dan eerder werd aangenomen, onder wie 54 Fransen. Onder de Fransen bevonden zich veel expats die de vakantie in hun vaderland wilden doorbrengen, zo berichtte de Franse krant Le Monde.

VAN ONZE CORRESPONDENT PETER GIESEN

PARIJS - Het toestel steeg woensdagnacht op van Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso, voor een vlucht naar Algiers. Korte tijd later verdween het van de radar. In de nacht van donderdag op vrijdag werd het teruggevonden, in de regio Gossi in het noordoosten van Mali, dicht bij de grens met Burkina Faso. Het vliegtuig werd opgespoord door een Franse drone, op aanwijzingen van de autoriteiten van Burkina Faso. Vervolgens werd het geïdentificeerd door een helikopter van de Franse luchtmacht. Een internationale ploeg van 120 Franse, 60 Malinese en 40 Nederlandse militairen heeft zich vervolgens naar de wrakstukken begeven.

Over de oorzaak van de crash kan niets met zekerheid gezegd worden. Op een persconferentie in Parijs werd het slechte weer als meest waarschijnlijke verklaring genoemd. De piloot had toestemming gevraagd om van koers te wijzigen vanwege de slechte weersomstandigheden. In de regentijd komen in de Sahel veel onweersbuiten en stormen voor. 'Wij denken dat het vliegtuig is neergestort om redenen die verband houden met de meteorologische omstandigheden, maar geen enkele hypothese kan worden uitgesloten', aldus de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve.

Een terroristische aanslag wordt onwaarschijnlijk geacht. De brokstukken van het vliegtuig zijn teruggevonden in een beperkt gebied van 300 meter. Dat wijst erop dat het toestel niet is ontploft door een bom of een luchtdoelraket. In de Franse media merkten sommige deskundigen op dat het vliegveld van Ouagadougou niet bekend staat om zijn stringente veiligheidsbeleid, maar aan boord bevonden zich geen verdachte personen, heeft onderzoek van de passagierslijst uitgewezen.

President Hollande benadrukte dat het te vroeg is om conclusies te trekken. De zwarte doos is teruggevonden en nader onderzoek moet uitsluitsel brengen. De families van de slachtoffers worden morgen ontvangen in het ministerie van Buitenlandse Zaken aan de Quai d'Orsay in Parijs. Ook Hollande zal daarbij aanwezig zijn. In Algerije heeft president Bouteflika een periode van nationale rouw van drie dagen afgekondigd.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden