Geen overhaaste stappen om verdrag

De EU-landen moeten onverdroten doorgaan met de ratificatie van het Verdrag van Lissabon, ondanks het Ierse nee van afgelopen vrijdag....

‘We moeten de Ieren allereerst tijd geven zodat ze de redenen van dit nee kunnen doorgronden,’ zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner. ‘Laten we vooral geen haast maken. Het is geen drama, het is geen aardbeving.’

Dat was ook de boodschap van de andere EU-ministers. ‘We moeten geen overhaaste stappen nemen. We moeten er grondig over nadenken, maar intussen moet het ratificatieproces doorgaan,’ zei minister Maxime Verhagen. Nederland behoort tot de acht landen die het verdrag nog niet hebben goedgekeurd. Op 7 juli moet de Eerste Kamer zich over het verdrag uitspreken.

Volgens Verhagen ligt de situatie nu anders dan na het Franse en Nederlandse nee tegen de Grondwet, omdat de Ierse regering zelf van mening is dat ‘Lissabon’ nog niet dood is.

Hij ontkende dat de ministers geprobeerd hebben Ierland onder druk te zetten. ‘We hebben juist gezegd dat we ons gezamenlijk over de problemen zullen buigen. Er is dus geen sprake van power play.’ Ook de Ierse minister Micheal Martin zei achteraf dat er ‘geen dreigementen’ waren geuit. ‘Niemand heeft met de beschuldigende vinger naar ons gewezen’.

De grote angst van de voorstanders van het verdrag is nu dat de nee-stemming overslaat naar andere landen die het verdrag nog niet hebben goedgekeurd. De zwakste schakel in de ketting is Tsjechië. De Tsjechische president Vaclav Klaus, een uitgesproken euroscepticus, gaf de EU na het Ierse nee meteen de raad het verdrag in de prullenmand te gooien.

De ratificatieprocedure in Tsjechië ligt tijdelijk stil, nadat de Senaat het Constitutionele Hof om een oordeel over het verdrag had gevraagd. Volgens diplomaten is het nu onzeker of de Senaat met de goedkeuringsprocedure zal doorgaan, als het Hof zijn oordeel heeft gegeven. De voorzitter van de Senaat, Premysl Sobotka, een partijgenoot van Klaus, sprak zich afgelopen weekeinde uit voor het stopzetten van de procedure.

De Tsjechische premier Mirek Topolanek liet het achterste van zijn tong niet zien, toen hij de Franse president Sarkozy gisteren in Praag ontving. ‘Er wordt hier gediscussieerd over de vraag of het na het Ierse nee zelfs mogelijk en wettig is om door te gaan met de ratificatie,’ zei hij. Eerder had vice-premier Aleksandr Vondra de Franse president gewaarschuwd niet te proberen Tsjechië onder druk te zetten.

Volgens Verhagen heeft zijn Tsjechische collega Karel Schwarzenberg in Luxemburg laten weten dat zijn regering wel degelijk van plan is het verdrag in stemming te brengen in de Senaat.

De meeste ministers wilden niet ingaan op de vraag welke oplossingen mogelijk zijn. Alleen de Duitse minister Steinmeier opperde dat de Ieren mogelijk nog eens kunnen stemmen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden