Geen opvang voor 10.000 kinderen

De buitenschoolse opvang die alle basisscholen vanaf volgende week moeten aanbieden, veroorzaakt grote problemen. Voor tienduizend kinderen is geen plek en moeten ouders alsnog zelf opvang organiseren....

De wet, een initiatief van VVD en PvdA, gaat op 1 augustus in. Basisscholen zijn dan verplicht van 7.30 tot 18.30 uur opvang te organiseren als ouders daarom vragen. 90 procent van de scholen heeft een contract gesloten met een externe kinderopvanginstelling.

Volgens voorzitter Gjalt Jellesma van de Belangenvereniging Ouders in de Kinderopvang (BOinK) vallen in heel Nederland tienduizend kinderen buiten de boot. Alleen al in Amsterdam staan 2.500 leerlingen op een wachtlijst. Voornaamste oorzaak is een gebrek aan ruimte. Vooral in grote steden en vinexwijken zijn de problemen groot. ‘De vraag naar buitenschoolse opvang, nu 10 procent, verdubbelt de komende twee jaar’, voorspelt Jellesma.

Directeur Michiel Wigman van de Algemene Vereniging Schoolleiders zegt dat zijn leden het maximale hebben gedaan. ‘Maar zoiets red je niet in een jaar.’ De Tweede Kamer noemt de wachtlijsten ‘buitengewoon zorgelijk’. PvdA-Kamerlid Hamer: ‘Dit moet heel snel worden opgelost. Dan maar noodvoorzieningen.’ De VVD spreekt van ‘een kwalijke zaak’. ‘Het gesleep met kinderen blijft. Dat is niet goed voor ouders, en al helemaal niet voor kinderen.’

Vanaf 25 augustus verrijzen op schoolpleinen zo’n vijftig ‘bso-boxen’: noodlokalen waarin enkele duizenden kinderen extra kunnen worden opgevangen. Staatssecretaris Dijksma heeft een taskforce in het leven geroepen om snel oplossingen te vinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden