Geen openbare aanbesteding voor renovatie Huis ten Bosch

DEN HAAG - Ondernemers kunnen zich niet inschrijven voor de renovatie van paleis Huis ten Bosch. De klus leent zich niet voor openbare aanbesteding, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag.

Redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

In het persbericht van het ministerie van Binnenlandse Zaken staat dat 'details over de beveiliging en over de inrichting als werk- en woonpaleis voor de koning en zijn gezin niet in brede kring openbaar kunnen zijn'. Normaliter kunnen ondernemers zich inschrijven voor rijksprojecten.

Daarom hebben deskundigen de meest geschikte aannemer gezocht en de Goudse onderneming J.P. van Eesteren offertes voor de renovatie van paleis Huis ten Bosch gevraagd. Eerst moeten er voorstellen komen voor het sloop- en demontagewerk, daarna mogelijk voor de renovatie op zich.

Renovatie in één keer

De renovatie van paleis Huis ten Bosch mag maximaal 59 miljoen euro kosten en duurt naar verwachting drie jaar. Daarmee kan de renovatie van het hele paleis in één keer gedaan worden. Niet alleen de woonvleugel en technische installaties moeten worden vernieuwd, ook het middendeel met representatieve ruimten en de Haagse vleugel. Hierdoor liep een aanvankelijk genoemd bedrag - volgens premier Rutte 35 miljoen euro - op naar 59 miljoen euro.

Als de restauratie van het rijksmonument gefaseerd zou worden uitgevoerd, kost de eerste fase 41,5 miljoen en de tweede, binnen tien jaar, tenminste 32 miljoen. Dan zou het totaalbedrag 73,5 miljoen euro zijn. Daarom, zo schreef het kabinet in juni aan de Tweede Kamer, is gekozen voor een renovatie in één keer.

Bezoekers bezichtigen de Oranjezaal in Paleis Huis ten Bosch. In de zaal, een pronkstuk uit de Gouden Eeuw, kon publiek in het najaar, tijdens de openstelling van Huis ten Bosch, in kleine groepjes onder begeleiding terecht. Beeld ANP
Bezoekers bezichtigen de Oranjezaal in Paleis Huis ten Bosch. In de zaal, een pronkstuk uit de Gouden Eeuw, kon publiek in het najaar, tijdens de openstelling van Huis ten Bosch, in kleine groepjes onder begeleiding terecht.Beeld ANP

Woning Willem-Alexander

Na voltooiing kan koning Willem-Alexander er dan eind 2018 met zijn gezin gaan wonen. Het paleis werd tot februari 2014 bewoond door prinses Beatrix. Zij is verhuisd naar haar privébezit kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche.

Ook eind jaren zeventig werd Huis ten Bosch al verspijkerd, toen voor 20 miljoen gulden (9 miljoen euro), om bewoning door Beatrix en haar gezin mogelijk te maken. Tussen 1950 en 1956 vond een restauratie plaats om oorlogsschade te herstellen.

De Oranjezaal van paleis Huis ten Bosch. Het paleis wordt gerestaureerd. Voorafgaand aan de renovatie werd de reeds gerenoveerde Oranjezaal tijdelijk voor publiek opengesteld. Beeld ANP
De Oranjezaal van paleis Huis ten Bosch. Het paleis wordt gerestaureerd. Voorafgaand aan de renovatie werd de reeds gerenoveerde Oranjezaal tijdelijk voor publiek opengesteld.Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden