Geen ontslag bij orkesten van omroep

Bij de omroeporkesten vallen geen ontslagen. Staatsecretaris Van der Ploeg van Cultuur neemt het voorstel van de commissie-Hierck om 72 orkestbanen weg te halen bij het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) niet over....

Van onze verslaggever Roland de Beer

Hij meldt dat in een brief aan de Tweede Kamer. Andere ombuigingen, voorgesteld in het rapport-Hierck over de symfonische muziek, hebben wel zijn instemming. Het Noordhollands Philharmonisch Orkest wordt opgeheven en gaat samen met het Nederlands Ballet Orkest op in een nieuw ensemble. Het Nederlands Philharmonisch Orkest moet inkrimpen, maar ziet tegelijk een oude wens gehonoreerd: een salarisverhoging voor de musici van 10 procent. Het budget voor operette wordt verlaagd van vier naar anderhalf miljoen.

Vrijkomende gelden van de inkrimping- en opheffingsoperaties worden in de muziek 'teruggeploegd'. Zeven orkesten (Brabants, Limburgs, Gelders, Rotterdams, Residentie- en Orkest van het Oosten) profiteren, en krijgen er drie tot vijf ton bij, tot een totaalbedrag van drie miljoen.

De eindbalans is dat Van der Ploeg ongeveer de helft van de adviezen overneemt die de Commissie Muziek ('de commissie-Hierck') in februari uitbracht. Meest omstreden was de voorgestelde inkrimping van het MCO, een inkrimping die gepaard moest gaan met een nieuwe 'centrale artistieke aansturing'. De zendgemachtigden van de publieke omroep, acht onafhankelijke 'bazen' over de omroeporkesten, legden zich vrijdag in versnelde beraadslaging al neer bij een verlies van artistieke autonomie. Ze verklaarden zich akkoord met het door Hierck gestipuleerde en ook door de NOS en het MCO zelf gepropageerde aansturingsmodel.

Daarmee is voor Van der Ploeg de weg vrijgekomen om de 'samenhang en de kwaliteitsverbetering van de programmering' voorop te stellen, en een ander, ingewikkelder element uit het rapport-Hierck te negeren. De door Hierck voorgestelde manoeuvre om geld dat vrij zou komen na het schrappen van 72 omroepbanen te besteden aan radioproducties van orkesten buiten de omroep, is voor Van der Ploeg geen optie.

Directeur S. Schoonderwoerd van het Nederlands Philharmonisch reageert 'blij en teleurgesteld' op de NedPhO-standpunten van de staatssecretaris. 'Emoties strijden hier om voorrang.'

De musici van het NedPhO komen op hetzelfde salarisniveau als hun collega's van het Residentie Orkest en het Rotterdams Philharmonisch (die lager zijn ingeschaald dan die van het Concertgebouworkest, maar tien procent hoger dan van collega's in de regio). Het betekent volgens Schoonderwoerd 'behoud van kwaliteit'.

De anderhalf miljoen die Van der Ploeg 'structureel' bij de NedPhO-formatie weghaalt, zal echter 'verkleining van het aantal concerten' betekenen. Inkrimping leidt bovendien tot een definitief vertrek van chefdirigent Hartmut Haenchen, zoals Haenchen, momenteel in München aan het werk met gastdirecties, blijft onderstrepen. 'Alleen een correctie door de Kamer kan dat ontslag nog voorkomen', hoopt Schoonderwoerd.

Directeur B. Janssen is 'gelukkig' met Van der Ploegs standpunt. Hij zet alleen vraagtekens bij Van der Ploegs verwachting dat het (te krap bemeten) Groot Omroepkoor kan worden uitgebreid met de financiële opbrengst van een grotere efficiency van de omroeporkesten. Hij signaleert ook dat Van der Ploeg de musici van het Radio Filharmonisch Orkest een hoger salaris toeschrijft dan ze in werkelijkheid krijgen.

Het NPO en het Balletorkest legden zich eerder al neer bij de voorgestelde fusie, al is nog niet duidelijk hoeveel het NPO in het fusieproces in te brengen heeft.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden