Geen onderzoek naar Zorreguieta na aangifte

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat geen strafrechtelijk onderzoek doen naar de vader van koningin Máxima. Tegen Jorge Zorreguieta was aangifte gedaan van misdrijven tegen de menselijkheid en verdwijningen in Argentinië tussen 1976 en 1983. Dat heeft het landelijk parket van het OM dinsdagmiddag bekendgemaakt.

Het echtpaar Zorreguieta, prinses Maxima, prins Willem-Alexander en koningin Beatrix tijdens de doopplechtigheid van prinses Alexia in 2005. Beeld anp
Het echtpaar Zorreguieta, prinses Maxima, prins Willem-Alexander en koningin Beatrix tijdens de doopplechtigheid van prinses Alexia in 2005.Beeld anp

Tegen Zorreguieta is al in 2011 aangifte gedaan, maar ook toen zag het OM geen reden voor een onderzoek. Advocaat Liesbeth Zegveld deed in januari een aanvullende aangifte en vroeg justitie om een nieuwe beslissing. Zegveld deed de aangifte namens nabestaanden van de in 1977 verdwenen Samuel Leonardo Slutzky. Ze beschuldigden Zorreguieta van betrokkenheid bij de verdwijning van duizenden personen.

Zorreguieta was tijdens het bewind van president Jorge Videla in Argentinië onderminister van Landbouw. Tijdens dat regime werden tegenstanders uit de weg geruimd door ze te laten verdwijnen en ze tijdens vluchten vanuit vliegtuigen in zee te gooien. Zorreguieta heeft altijd beweerd niet te hebben geweten van de verdwijningen.

Het OM zegt dat het uitgangspunt is dat opsporing en vervolging van internationale misdrijven in eerste instantie moeten plaatsvinden in het land waar de misdrijven zijn gepleegd. Volgens het OM is Argentinië 'bereid en in staat om strafbare feiten in relatie tot het Videla-regime op te sporen en te vervolgen'. Justitie wijst er op dat er al verschillende onderzoeken in Argentinië lopen. Bovendien zouden de juridische mogelijkheden voor opsporing en vervolging in Nederland 'zeer beperkt' zijn.

De nabestaanden kunnen nog naar het gerechtshof stappen om in een zogenoemde artikel 12-procedure alsnog om vervolging te vragen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden