Geen nota's meer, maar aan de slag: Wijers wil ondernemers dwingen het spel scherp te spelen

'We moeten kiezen tussen getting smart or getting poor', zo brengt de D66-minister zijn belangrijkste nota uit zijn kabinetsperiode. Niet meer concurreren op loonkosten, want dan worden we vanzelf straatarm....

MIKE ACKERMANS

Van onze verslaggever

Mike Ackermans

DEN HAAG

- Dat is al eerder en vaker gesignaleerd. Maakt u nu een nieuwe analyse die betere inzichten biedt?

Vroeger dachten we altijd vanuit de technologie: breng maar nieuwe technieken naar de bedrijven. Dat deden we via instituten die moeilijk toegankelijk waren voor het midden- en kleinbedrijf. Daarnaast zijn er Nederland natuurlijk teveel regels en kartelachtige afspraken die ondernemers niet dwingen het spel op het scherpst van de snede te spelen. Dat gaan we aanpakken.

- Met de Nederlandse ondernemer, die liever handelt dan investeert, die risico's mijdt en eigenlijk ook tot de patatgeneratie behoort?

Gedeeltelijk is dat wel zo. Over veel sectoren hebben we die warme deken van bescherming en regelgeving gelegd. We hebben te weinig prikkels gegeven aan ondernemers. Wel veel mooie instituten gebouwd, en vervolgens zijn we gaan wachten of er wat gebeurde. Nu moeten we de boer op, vooral om de kleinere ondernemer te bereiken.

- Wat houdt de verplichting in die u bedrijven oplegt?

Bedrijven hebben nu al zoveel jaren bezuinigd, lonen gematigd, kosten gedrukt. Dat moet eens ergens stoppen. Er moet perspectief ontstaan. Dat hebben we de afgelopen maanden in tientallen gesprekken telkens gezegd tegen de ondernemers: ''Ons beleid van lastenverlichting en deregulering wordt alleen maar een succes als jullie je committeren'''.

- Wat doet u straks als blijkt dat ze weer niets extra's doen?

Zeg het maar: zelfmoord plegen, aftreden, het hoofd deemoedig buigen? Ik weiger daarover na te denken, want ik ben van dit beleid overtuigd.

- Dat is het nette ingestudeerde antwoord.

Goed, dan hebben we blijkbaar een verkeerd beleid. Dan grijpen bedrijven de geboden kansen niet. Dan hebben we niet meer dan het huidige macro-beleid: goede technologie aanbieden, goede onderwijsinstellingen in stand houden, en maar kijken wat er gebeurt.

- Is het nu afgelopen met het klassieke industriebeleid; de pogingen om een groot-industriële cultuur op te bouwen of te behouden?

We hebben zo'n beleid nooit gehad. Misschien even na de oorlog. Sindsdien hebben we heel veel nota's geschreven en alleen maar steun gegeven aan noodlijdende bedrijven. Dat was desastreus. Nu schrijven we geen nota's meer, nu gaan we aan de slag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden