'Geen nieuwe megastallen in Noord-Holland'

Het nieuwe college van Gedeputeerde Staten in Noord-Holland wil geen nieuwe megastallen toestaan in de provincie. Bestaande intensieve veeteeltbedrijven in de provincie mogen beperkt uitbreiden op hun huidige locatie, zo staat in het coalitieakkoord van VVD, PvdA, D66 en CDA. Het akkoord werd maandag bekendgemaakt in het provinciehuis in Haarlem.

Provinciehuis

De coalitie stelt in het akkoord dat het zich bewust is van de gevoeligheid rond de schaalvergroting in de intensieve veehouderij. Toch wil de coalitie agrarische bedrijven in de provincie optimaal faciliteren. 'Het gaat in veel gevallen om familiebedrijven die van grote waarde zijn voor Noord-Holland.'

Infrastructuurfonds
Voor nieuw beleid in Noord-Holland is in de komende vier jaar 103 miljoen euro beschikbaar. Er komt een Infrastructuurfonds Mobiliteit met 300 miljoen euro in kas. De coalitie wil vanuit dit fonds fors investeren in de bereikbaarheid. Niet alleen in wegen, maar ook in het openbaar vervoer, in vervoer over water en fietspaden.

De coalitie stelt dat het de rekening van bezuinigingen door het Rijk niet bij de belastingbetaler wil neerleggen: 'Noord-Holland is en blijft de provincie met de laagste opcenten op de motorrijtuigenbelasting.'

De kandidaat-gedeputeerden zijn: Elisabeth Post (VVD, Mobiliteit en Financiën), Jan van Run (VVD, Economische Zaken en Personeel en Organisatie), Tjeerd Talsma (PvdA, Ruimtelijke Ordening en Milieu), Elvira Sweet (PvdA, Cultuur, Bestuur en Zorg), Joke Geldhof (D66, Water en Wonen) en Jaap Bond (CDA, Landbouw en Landelijk gebied).

Op maandag 18 april komen Provinciale Staten van Noord-Holland bijeen om te stemmen over het coalitieakkoord en over de benoeming van de nieuwe gedeputeerden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden