Geen nieuwe kans voor Nauta

Yvonne Nauta rijdt volgende maand niet de olympische 3 kilometer van Sotsji. De Friese schaatsster deed dinsdag bij de geschillencommissie van de schaatsbond KNSB tevergeefs een beroep op 'billijkheid'. Haar verzoek om een herkansing, een skate-off, is afgewezen.

VAN ONZE VERSLAGGEVER JOHN VOLKERS

AMSTERDAM - Annouk van der Weijden blijft met die uitspraak de aangewezen rijdster voor de afstand die op zondag 9 feburari wordt gereden. De commissie onder leiding van voorzitter Douwe Ruitinga oordeelde dat Nauta geen recht kon doen gelden op een skate-off, omdat zij niet gelijk was geëindigd met Van der Weijden.

Het verschil tussen de nummer drie en de nummer vier van het OKT op de 3 kilometer was driehonderdste van een seconde. Het reglement voorzag slechts in zo'n extra beslissingswedstrijd, wanneer de twee ex aequo waren geëindigd.

De geschillencommissie preciseerde die regel nog eens extra in haar uitspraak. 'Voor een skate-off komt Nauta niet in aanmerking, nu in de selectiebepalingen precies één scherp omlijnd geval wordt genoemd waarin plaats is voor een dergelijk maatregel: als twee rijders op het OKT precies dezelfde tijd hebben gereden.'

Het pleidooi van Nauta spitste zich toe op billijkheid. Ze was, niemand ontkende dat, zwaar benadeeld door de aanrijding met Linda de Vries op het ijs van Thialf. Onder normale condities zou ze seconden sneller zijn geweest dan Van der Weijden.

De eisende partij deed geen beroep op de calamiteitenregeling voor iemand uit de 'absolute wereldtop'. De schaatsbond had al laten weten dat Nauta daar niet bij hoort. Daarvoor had zij de voorbije anderhalf jaar steeds bij de topdrie van de wereld moeten eindigen. Dat was op de 3 kilometer nooit het geval.

Op de 5 kilometer, waarvoor Yvonne Nauta olympisch wel is gekwalificeerd, eindigde ze deze herfst eenmaal als derde, bij de wereldbeker in Astana.

De geschillencommissie zei de redenering van de KNSB over Nauta's ontbreken in de wereldtop te kunnen volgen. De juristen opteren voor een stipte toepassing van de afgesproken regels.

Een reparatie via een slotbepaling over onvoorziene gevallen is door de commissie afgewezen. Het kamp-Nauta zei het vonnis te accepteren en zich vanaf nu volledig te richten op de olympische voorbereiding.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden