Geen nieuwe identiteit voor Volkert van der G.

Volkert van der G. krijgt geen andere identiteit als hij op 2 mei op vrije voeten komt. Dat heeft Sjef van Gennip, directeur van de reclassering, gisteravond in Pauw & Witteman gezegd. Ook zal hij niet in zijn oude woonplaats Harderwijk terugkeren. 'Hij zal niet naar Harderwijk teruggaan. Hij is daar bekend', aldus Van Gennip.

Redactie
Volkert van der G. Beeld anp
Volkert van der G.Beeld anp

Van der G. heeft er een gevangenisstraf van 12 jaar opzitten en dat betekent dat hij twee derde van zijn straf heeft uitgezeten. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft bepaald dat niets een voorwaardelijke invrijheidstelling in de weg staat. Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer heeft zich neergelegd bij die beslissing.

De vrijlating is gebaseerd op goed gedrag en het feit dat de kans op herhaling vrijwel wordt uitgesloten. Bovendien heeft Van der G. geen psychische stoornis en gaven ook de proefverloven geen aanleiding te veronderstellen dat de invrijheidstelling problemen zal opleveren.

Van der G. moet zich wel aan strikte regels houden. Zo zal hij zich wekelijks moeten melden bij de reclassering, mag hij geen contact opnemen met de nabestaanden van zijn slachtoffer Pim Fortuyn, komt hij onder elektronisch toezicht te staan met behulp van gps en wordt hij verplicht begeleid door een psycholoog of een psychiater.

undefined

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden