Geen Nederlander meer aan top griffie Joegoslavië-Tribunaal

Voor het eerst wordt de griffie van het Joegoslavië-Tribunaal niet geleid door een Nederlander. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft de Australiër John Hocking (51) benoemd tot nieuwe griffier van het VN-hof in Den Haag. Dit heeft het tribunaal woensdag bekendgemaakt.

ANP

Sinds de oprichting van het tribunaal in 1993 hadden altijd Nederlanders aan het hoofd van de griffie gestaan, achtereenvolgens prof. Theo van Boven, Dorothee de Sampayo Garrido-Nijgh en Hans Holthuis. Dat werd handig geacht voor de talrijke kwesties die met het gastland moeten worden geregeld.

De griffier behoort, naast de president en de hoofdaanklager, tot de hoogste drie functionarissen van het tribunaal. De griffie is het grootste van de drie organen van het tribunaal, met zijn in totaal meer dan 1100 medewerkers. De griffie beheert de enorme papierwinkel van vele miljoenen pagina's en verzorgt vertalingen heen en weer tussen Engels, Frans, Servo-Kroatisch, Albanees en Macedonisch.

Ook beheert de griffie de drie kantoorgebouwen van het tribunaal, in het Statenkwartier en naast de vuurtoren van Scheveningen, evenals de VN-gevangenis. Tevens begeleidt de griffie bedreigde en getraumatiseerde getuigen.

De jurist Hocking werkt sinds 1997 bij het tribunaal. Hij heeft een aantal publicaties op zijn naam staan, onder meer over internationaal strafrecht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden