Geen museum, maar hotel en conferentiezalen in en rond paleis Soestdijk

Paleis Soestdijk wordt deels een hotel en deels een ontmoetings- en expositieruimte voor het bedrijfsleven. Er komen tentoonstellingen voor een breed publiek over de nieuwste innovaties op bijvoorbeeld het gebied van duurzame energie, voeding, waterbeheersing en design. Op het terrein van de voormalige marechausseekazerne komen woningen.

Paleis Soestdijk.Beeld anp

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken maakte vanmorgen bekend dat het consortium Made By Holland in het voormalige paleis en het landgoed mag kopen om er hun plannen uit te voeren. Zij deden het hoogste bod, 1,7 miljoen euro.

Aan de overkant van de Amsterdamsestraatweg is ruimte voor ontvangsten en culturele evenementen. Het bosgebied dat nu nog is afgesloten, gaat open voor recreanten.

Het is vooral de herinnering aan koningin Juliana die het paleis voor het grote publiek zo dierbaar maakt. Juliana woonde er met prins Bernhard van 1937 tot haar dood in 2004, met onderbreking van de Tweede Wereldoorlog.

De koninklijke schouw met foto's.Beeld anp

Hoezeer het langgerekte witte gebouw in het collectieve geheugen zit, bleek uit de honderdduizenden geïnteresseerden die het relatief sobere paleis bezochten tijdens de openstelling na haar dood. Hier kwam voor de bezoekers de geschiedenis van de koninklijke familie tot leven.

Opvallend was het gebrek aan opsmuk in de meeste voormalige privéruimten van de koninklijke familie. De tapijten waren versleten en op een stukje muur op zijn kamer was nog te zien hoe prins Bernhard de wanden geel rookte.

De Koninklijke Familie tijdens het bloemendefilé ter gelegenheid van de verjaardag van Juliana in 1967.Beeld anp

De overheid zat in haar maag met het complex dat, gezien de scheuren her en der, een flinke opknapbeurt kan gebruiken. Het staat nu meer dan tien jaar leeg. Restauratie en de renovatie kosten te veel geld. Vandaar dat via een prijsvraag gezocht werd naar een nieuwe eigenaar die het paleis zou kopen van het Rijksvastgoedbedrijf.

Innoverend Nederland

Dat is nu dus het consortium Made By Holland geworden. De investeerders willen van Soestdijk, in hun eigen woorden, 'een dynamisch platform en podium voor innovatiekracht en excellent ondernemerschap' maken. Zij wonnen van twee andere bieders: het initiatief Eden Soestdijk en het plan Buitenplaats Soestdijk. In een eerdere ronde waren alle drie de initiatieven al inhoudelijk beoordeeld. Ze voldeden allemaal aan de kwalitatieve en duurzame criteria voor de toekomst van paleis Soestdijk, aldus Plasterk. In de laatste ronde telden alleen nog de hoogte van het bod en de eventuele voorwaarden daarbij.

'Een breed publiek, jong en oud, kan hier zelf actief ervaren hoe innoverend Nederland bezig is', aldus een verklaring van de kopende partij Made By Holland. Dit is niet helemaal wat de bezoekers van Soestdijk hoopten. Die pleitten veelal voor een museum van de 19de eeuw in het complex. Of nog liever: alles laten zoals het was.

Wat is het beste voor Soestdijk nu alles in verval lijkt?

Alle partijen zijn, zacht uitgedrukt, benieuwd naar de invloed van het Koninklijk Huis. Eén denkt dat 'vanaf het begin over onze schouder wordt meegekeken'. Een ander meent te weten dat Willem-Alexander 'dat hele rotpaleis' het liefst op de schop ziet gaan. Lees hier de verslaggeverscolumn van Margriet Oostveen.

Een artist impression van de bouwplannen van Made by Holland.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden