Geen motto maar wel heel veel namen op twee winterfestivals

In Nederland woeden de komende dagen twee grote literaire festivals: Winterschrift in Groningen (2 tot en met 5 februari) en Wintertuin in Nijmegen en Arnhem (5 tot en met 12 februari)....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Een duidelijk thema of motto hebben beide festivals niet. Belangrijkste uitgangspunt lijkt dit jaar vooral: dat iedereen er is. Winterschrift in Groningen heeft Hugo Claus samen met Connie Palmen (3 februari), en een zeldzaam optreden van het Hongaarse fenomeen Péter Nádas (4 februari). In de programma's daaromheen leest een hele stoet Nederlandstalige auteurs voor, onder wie Adriaan van Dis, Nicolaas Matsier, Charlotte Mutsaers, Nelleke Noordervliet, Kristien Hemmerechts, Rascha Peper, Ronald Giphart en Joost Zwagerman.

Ook Wintertuin in Arnhem/ Nijmegen heeft Hugo Claus (woensdag 8 februari), maar bovendien ook Harry Mulisch (7 februari) en W.F. Hermans (9 februari), met in hun kielzog A.F.Th.van der Heijden, Jean Pierre Rawie, Drs P., Carla Bogaards, Tim Krabbé, Joost Zwagerman en Ronald Giphart.

Winterschrift heeft Claus vrijdagavond (3 februari). Hij leest voor in de schouwburg en wordt geïnterviewd door Connie Palmen, terwijl zich in het Kruithuis een programma over Passie/ Obsessie/ Verboden Liefde afspeelt met zes andere auteurs. Zaterdag is de grote avond van het festival in Groningen: de 'Literaire Reuzensalon' met Péter Nádas, Adriaan van Dis, Nicolaas Matsier, Nelleke Noordervliet, Charlotte Mutsaers en De Generatie Nix (Ronald Giphart, Rob van Erkelens, Hermine Landvreugd en Joris Moens).

Wintertuin pendelt heen en weer tussen Nijmegen (O42 en De Vereeniging) en Arnhem (Schouwburg). Op het festival gaat een nieuwe versie van Mariken van Nieumeghen, geschreven door Cees van der Pluijm, in première (maandag). Mulisch leest dinsdag uit De ontdekking van de hemel, en wordt geïnterviewd onder het motto 'Alles is altijd uit de Bijbel' (Arnhem). Claus ('Een Vlaamse Reus temidden der Bataven') leest woensdag in Arnhem, waarna in Nijmegen A.F.Th. Van der Heijden spreekt over de rol van de popmuziek in zijn reeks De Tandeloze Tijd (O42).

Donderdagavond wordt Hermans geïnterviewd door Ares Koopmans (De Vereeniging). De grote finale van Wintertuin is zaterdag 11 februari. Dan wordt zowel in de Schouwburg te Arnhem als in O42 een 'poëziemarathon' gehouden met in totaal enkele tientallen dichters (onder wie Jaap Harten, Eddy van Vliet, Anneke Brassinga, Jaap Blonk, H.H.ter Balkt, K.Michel, Neeltje Maria Min, en Simon Vinkenoog en de gebroeders Palinckx).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden