'Geen moord in zaak Yasmeen, wel doodslag'

Stoïcijns zit de Pakistaans-Nederlandse verdachte Adeel D. (26) voor zich uit te kijken. De emotionele verklaring van Aroosa Khan, de nicht van zijn door wurging om het leven gekomen vrouw Yasmeen (25), lijkt hem niet te raken. 'Je had meer vrijheid in Pakistan dan in Nederland vertelde je mij. Rust zacht lieve Yasmeen. Je was te goed voor deze wereld', zegt Khan met gebroken stem.

null Beeld Guus Dubbelman/ de Volkskrant
Beeld Guus Dubbelman/ de Volkskrant

Na Khans verklaring zegt D. kort dat het hem betreurt dat hij 'foute keuzes heeft gemaakt'. Bijvoorbeeld door niet 112 te bellen toen hij het levensloze lichaam van Yasmeen, de moeder van zijn twee kinderen, in hun woning had aangetroffen. Hij heeft het lijk, samen met twee vrienden, 'in paniek' verdonkeremaand.

Die kille houding van D. en zijn voortdurend 'liegen', rekent de officier van justitie hem zwaar aan. Zij acht bewezen dat D. zijn vrouw door 'manuele verwurging' om het leven heeft gebracht. Ze vermoedt met voorbedachte rade. Dat kan ze jammer genoeg niet bewijzen. Wel eist ze de maximale straf die staat op doodslag: 15 jaar cel. Zijn vrienden Burak Ö (23) en Emre S. (22), die D. hebben geholpen het lijk te begraven in de Drentse bossen bij Ruinen, tonen evenmin berouw. Zij beroepen zich op hun zwijgrecht of ontkennen hun eigen rol. Tegen hen eist justitie respectievelijk 12 maanden (Ö) en 6 maanden (S.) gevangenisstraf.

(Tekst gaat verder onder foto).

Meer lezen

Yasmeen Dad verdween eind januari na jaren van isolement. Degenen die iets zouden kunnen weten, zwegen. Want in de Pakistaanse gemeenschap heerst een doofpotcultuur. Lees hier het eerdere artikel in de Volkskrant over vrouwenonderdrukking in de besloten Pakistaanse gemeenschap.

Vrouwen betuigen steun aan Yasmeen. Beeld Guus Dubbelman/ de Volkskrant
Vrouwen betuigen steun aan Yasmeen.Beeld Guus Dubbelman/ de Volkskrant

De zaak Yasmeen wordt begin februari 2015 landelijk nieuws als vrouwen uit de doorgaans extreem gesloten Pakistaanse gemeenschap plotseling gaan flyeren rondom de Ghausia moskee in Rotterdam-Zuid. D. heeft eind januari zijn vrouw als vermist opgegeven. Maar vrouwen die Yasmeen kennen houden rekening met een misdrijf. Ze vermoeden dat cruciale informatie bewust door de Pakistaanse gemeenschap onder de pet wordt gehouden.

Yasmeen heeft namelijk aan verschillende personen, kennissen en een kinderjuf, verteld dat ze ongelukkig is, dat haar man haar slaat, dat ze niet naar buiten mag en onder de plak zit van haar schoonmoeder. Ze vreesde dat haar kinderen zouden worden afgepakt en dat zij naar Pakistan zou worden teruggestuurd.

In dat land zijn Yasmeen en Adeel, volle neef en nicht, in 2009 getrouwd. Ze zijn aan elkaar uitgehuwelijkt. In Nederland, na de geboorte van de twee kinderen, loopt de relatie snel op de klippen.

(Tekst gaat verder onder foto).

null Beeld Guus Dubbelman/ de Volkskrant
Beeld Guus Dubbelman/ de Volkskrant

Als Yasmeens lichaam op 12 februari wordt gevonden, laait het Pakistaanse protest kortstondig op. Vrouwen bezetten de lokale moskee. Zo'n 200 betogers, ook veel mannen, gaan de straat op 'er zijn nog meer Yasmeens' scanderend. Yasmeen zou model staan voor verborgen Pakistaanse vrouwen die slaaf zijn van hun schoonmoeder.

Tijdens het verhoor ontkent D. dat Yasmeen een dergelijk leven had. Volgens zowel de officier van justitie als de rechters doet hij dat op weinig overtuigende wijze. Hij past zijn verklaringen steeds aan aan bevindingen in het dossier. Voortdurend worden justitiële wenkbrauwen opgetrokken. Hij wilde niet van Yasmeen af, zegt D. De brief die een bevriende advocaat namens hem aan de IND heeft gestuurd met de mededeling dat het huwelijk met Yasmeen is beëindigd en dat zij terug moet naar Pakistan, zegt hij niet te kennen. De vriend heeft die wellicht op eigen initiatief geschreven. Dat die is aangetroffen op zijn telefoon, zegt niets. Hij opent niet alle e-mails.

D. beweert dat hij Yasmeen, na een ruzie, lichtelijk bij de hals heeft gegrepen en achterover geduwd. 'Een ongeluk.' Maar de bewijzen van doodslag stapelen zich op. En eigenlijk ook de aanwijzingen dat het gebeurde met voorbedachte rade. Immers, voor Yasmeens dood zocht D. op Google naar de tien dodelijkste gifstoffen en naar het diepste water in Rotterdam. 'Waarschijnlijk was hij op zoek naar een manier om zijn vrouw te vermoorden en een plek waar hij haar lichaam kon laten verdwijnen', denkt justitie.

Maar Yasmeen is niet vergiftigd en ook niet in het water gedumpt. Dus, concludeert de officier met spijt: 'Geen moord, wel doodslag.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden