ReportageRechtszaak crystal meth

Geen meth-lab zo professioneel als de Moerdijkse drugsboot

De zaak rond het crystal meth-lab in Moerdijk is dinsdag begonnen met het verhoor van Diego V. (24). ‘Ik kon hier tien keer meer verdienen dan in Mexico.’

Ontmanteling van het drugslab op een boot in Moerdijk.Beeld Erald van der Aa

Als Diego V. een opdracht kreeg, dan voerde hij die uit. Zonder te protesteren. De opdrachten kwamen binnen via WhatsApp – soms wel meerdere per minuut. Verstuurd vanaf een Mexicaanse telefoon. Zo nu en dan stelde Diego een vraag terug: ‘Moet je niet roeren?’ of ‘Als je het erbij gooit, volgt er dan een reactie?’ En dan kwam er meteen een antwoord, zodat de 24-jarige Mexicaan weer verder kon.

Wie die opdrachten verstrekte? Dat wil Diego – beige jas, donker haar, klein van stuk – in de Bredase rechtbank niet zeggen. ‘Voor zijn eigen veiligheid’, legt de tolk uit.

Dinsdag was de eerste dag van de inhoudelijke behandeling van de Moerdijkse crystal meth-zaak, die vanaf het eerste moment al uitzonderlijk is. Afgelopen jaren ontdekte de politie wel vaker labs waar deze zwaar verslavende, verwoestende drug werd gemaakt. Maar nooit eerder vond de recherche zo’n professioneel laboratorium, eentje waar kwalitatief zeer hoogwaardige ‘ICE’ werd geproduceerd. En dat terwijl er in Nederland nauwelijks markt voor is. Justitie gaat ervan uit dat het bedoeld was om te verschepen naar landen als Duitsland, Letland, Estland en Australië.

De zaak van de Moerdijkse ‘narcoboot’ begon op vrijdag 10 mei 2019. Vanaf een passerende patrouilleboot roken agenten van de waterpolitie een verdachte wietgeur in de haven van Moerdijk. Toen ze even later het 85 meter lange vrachtschip ‘Arsianco’ betraden, troffen ze daar behalve de schipper, ook drie Mexicanen aan – onder wie Diego V. en diens 27-jarige broer. Naast de boot dreef een dode vis.

De Mexicanen waren aan het werk in een aparte ruimte, een container met daarin een laboratorium dat volgens het team Landelijke Faciliteit Ontmantelen weken moet hebben gekost om op te bouwen. En dat niet alleen: tijdens de doorzoeking vond de politie telefoons, met daarop WhatsApp-berichten vol opdrachten, belastende filmpjes en foto’s van onder meer de op ijspegels lijkende drug. Volgens Diego moesten ze die foto’s maken van de opdrachtgevers, om te laten zien waarmee ze bezigwaren.

Justitie vermoedt dat er op de boot al bijna een half jaar drugs werd geproduceerd. Maar volgens Diego begonnen hij en zijn twee Mexicaanse medeverdachten pas in het voorjaar van 2019. Hoeveel drugs de narcoboot precies heeft geproduceerd, is niet te achterhalen. Dat komt onder meer omdat het schip zonk in de nacht van 10 mei –op dat moment waren de experts van het LFO, de politieafdeling die gespecialiseerd is in de ontmanteling van drugslabs, het schip nog aan het onderzoeken.

Gezonken

Het begon met een plasje, vertelt een van hen. Maar al snel spoot het water de ruimte binnen en vielen de lampen uit. Zo goed als het kon probeerden ze – gewapend met zaklampen – het bewijsmateriaal veilig te stellen. Maar al snel werden ze gesommeerd om door de kleine uitgang naar buiten te gaan. Door het zinken, vielen vaten vol chemicaliën om en lekten de ingrediënten van de methamfetamine in het water.

Aanvankelijk werd gedacht dat het schip tot zinken was gebracht door een op afstand bestuurbare boobytrap. Toen het gebeurde, scheurde een verdachte auto weg uit de haven. Maar uit onderzoek is inmiddels gebleken dat er van een boobytrap geen sprake was. Inmiddels houdt de politie rekening met het scenario dat er tijdens de doorzoeking nog iemand anders in het schip aanwezig was, en dat deze persoon de waterpomp heeft aangezet om het onderzoeksteam te saboteren.

Hoe het ook zij, stelt het OM: het staat vast dat er op grote schaal drugs werd geproduceerd op deze narcoboot. Justitie vermoedt dat de Mexicaanse opdrachtgevers Nederland zien als een handig distributieland, waar de straffen voor drugsdelicten relatief laag zijn en waar je – dankzij de grote synthetische drugsindustrie – makkelijk grondstoffen kunt vinden.

Diego kan hier niks over zeggen. Het enige wat hij nog aan de rechter kwijt wil, is dat hem verteld is dat hij in Nederland 3.000 euro per maand kon verdienen. Met welk werk ontdekte hij naar eigen zeggen pas toen hij in de drugsboot arriveerde. ‘Ik kon hier tien keer zoveel verdienen als in mijn eigen land’, zegt de twintiger die in Mexico bij een groentegroothandel werkte.

Tot slot wil zijn advocaat nog één vraag stellen aan de twintiger. Of hij zijn loon ooit heeft gekregen? Maar Diego schudt van nee.

De zitting wordt donderdag hervat, dan volgt de strafeis.

‘Chemische wietgeur’

Kan een crystal meth-lab nu wel of niet naar wiet ruiken? Die vraag stond op de eerste zittingsdag centraal in de Bredase rechtbank. Stuk voor stuk staken zeven togadragers hun neus in een klein potje. Eerst de rechters, toen de advocaten. Allemaal roken ze aan de witte substantie die op 10 mei 2019 in beslag was genomen op de Moerdijkse narcoboot. De rechters bewaarden hun oordeel voor later.

Maar terwijl zich op de perstribune een subtiele wietgeur verspreidde, stelde advocaat Bart Welvaart al meteen: ‘Dit ruikt níét naar wiet.’ Aanleiding voor de test was een verzoek tot het niet-ontvankelijk laten verklaren van het OM door één van de advocaten. De raadsman van schipper Cor B. (66) stelde dinsdag in de rechtbank dat de verbalisanten van de waterpolitie meerdere malen hadden gelogen in hun processen-verbaal.

Zo verklaarden de agenten dat ze het vrachtschip op 10 mei betraden vanwege een verdachte wietgeur. Maar, stelt de advocaat van schipper Cor B.: hoe kan een crystal meth-lab ruiken naar wiet? Volgens hem had er de geur van rotte eieren moeten hangen, ‘en niet die van hennep’.

Maar volgens justitie is dat onjuist: bij de productie van deze drugs komt wel degelijk ‘een chemische wietgeur’ vrij. Ondanks de test in de rechtbank was advocaat Welvaart dinsdag niet overtuigd. Al gaf hij toe dat de witte substantie niet naar rotte eieren rook. ‘Eerder naar gebakken champignons.’ Hoe het ook zij: de rechtbank oordeelde dinsdag dat er onvoldoende bewijs is dat de agenten hebben gelogen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden