Geen meevallers ondanks 'verbeterd' scenario CPB

Na de dip in dit en volgend jaar zal de economie snel weer opveren. Het Centraal Planbureau rekent voor de periode 2003-2006 minimaal op een groei van gemiddeld 2,5 procent, een kwart procentpunt hoger dan het CPB begin dit jaar inschatte volgens het behoedzame scenario....

De reden voor de hogere groei is paradoxaal genoeg de huidige twee slechte jaren. De neerwaarste bijstellingen voor 2001 en 2002 waren fors. Hierdoor is de groei onder de 'structurele' of lange termijntrend uitgekomen, terwijl Nederland zich eerst boven dit niveau bevond. In de oude CPB-voorspellingen had Nederland niet veel ruimte meer om te groeien. Door de economische dip is er weer ruimte ontstaan.

Het planbureau durft zelfs het groeiniveau van het behoedzame scenario naar boven aan te passen van 2,25 naar 2,5 procent. Voor de politieke partijen is dit een meevaller. Zij hebben net hun verkiezingsprogramma's gepresenteerd. Op GroenLinks na gaan ze allemaal uit van het behoedzame scenario.

Toch waarschuwt het CPB dat er geen extra inkomsten voor de overheid aan zitten te komen. Het winstherstel bij het bedrijfsleven zal nog op zich laten wachten, waardoor de opbrengst van de winstbelasting zal tegenvallen. Ook kunnen door het huidige beursklimaat de pensioenpremies stijgen, waardoor een nieuwe tegenvaller dreigt omdat pensioenpremies fiscaal aftrekbaar zijn.

Voor de uitgaven van de overheid heeft de aanpassing van de budgettaire ruimte geen gevolgen. Dankzij de 'Zalmnorm' zijn de uitgaven vastgesteld en beweegt alleen het begrotingsoverschot mee met de stand van de economie. Wel vallen de uitgaven in de zorg hoger uit, maar deze worden gecompenseerd door rentemeevallers. Het CPB verwacht dat het overschot volgend jaar op 0,6 procent van het BBP uitkomt. In 2003 zal het overschot bijna verdwijnen tot 0,2 procent. Voor de periode 2003-2006 verwacht het CPB een gemiddeld overschot van 0,7 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden