Geen mededelingen na spoedoverleg VVD en PvdA

Het overleg donderdagavond tussen VVD en PvdA over de onrust over de inkomensafhankelijke zorgpremie is afgerond zonder dat de hoofdrolspelers na afloop mededelingen wilden doen.

Rutte, Samsom en Blok. Beeld null
Rutte, Samsom en Blok.

PvdA-leider Diederik Samsom zei enkel dat er gesproken was over de 'politieke actualiteit'. PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher vergezelde Samsom bij het verlaten van het ministerie van Algemene Zaken van premier Mark Rutte.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zweeg na het overleg, net als VVD-staatssecretaris Frans Weekers (Financiën). Eerder op de avond hadden VVD-minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) het overleg al verlaten.

Tijdens het overleg is gezocht naar oplossingen om de grote onrust weg te nemen over de komst van een inkomensafhankelijke zorgpremie. Volgens verscheidene berekeningen afgelopen week kan dat plan tot grote inkomensdalingen leiden. Met name onder VVD-kiezers is er woede en verontwaardiging.

De partijen zoeken samen naar een oplossing voor de commotie rondom de zorgpremie. Daarvoor liggen volgens bronnen in Den Haag verschillende opties op tafel. De PvdA wil mee zoeken naar een oplossing. 'Een probleem van de VVD is ook ons probleem. Wij willen dat het kabinet vier en een half jaar blijft zitten', zei de PvdA.

Stoom afblazen
Een groot deel van de VVD-fractie kwam eerder donderdagavond in vergadering bijeen, onder meer om de Kamerleden de gelegenheid te geven stoom af te blazen over de commotie in de partij.

Volgens verscheidene berekeningen zou de inkomensafhankelijke zorgpremie bij nogal wat huishoudens tot flinke inkomensdalingen kunnen leiden. Die berichten hebben met name in de achterban van de VVD tot woede en verontwaardiging geleid. Een inkomensafhankelijke zorgpremie was een wens van de PvdA waaraan de VVD tijdens de kabinetsformatie tegemoet is gekomen.

Het overleg gaat volgens ingewijden verder dan alleen de zorgpremie. Een oplossing voor dat probleem noodzaakt al snel om over andere zaken binnen het regeerakkoord te spreken. PvdA-leider Diederik Samsom liet de afgelopen week meerdere keren blijken dat hij een probleem bij de VVD gezien de samenwerking ook als een probleem voor de PvdA beschouwt.

Vanuit de oppositie klonk donderdag nadrukkelijk de oproep aan het kabinet om het zorgplan van tafel te halen. De Tweede Kamer debatteert dinsdag met het kabinet over de regeringsverklaring, waarin het zijn plannen voor de komende jaren presenteert. Op verzoek van de oppositie komen er voor die tijd nog meer berekeningen over mogelijke gevolgen voor de koopkracht, in dit geval van het Nibud.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden